Roulette: Sinterklaas Is Coming To Town

Vrijdag 30 november 2007 was het zover die dag zou ik Bruce Springsteen & The E Street Band voor het eerst gaan zien. In 2006 had ik al 2 concerten van Springsteen en de Seeger Sessions Band meegemaakt. Maar ja dat was toch niet de muziek waardoor ik fan ben geworden. Nee 30 november zou mijn eerste ‘echte’ Springsteen concert worden.

De ochtend van vrijdag 30 november was een gewone schooldag maar er maakte zich toen ik opstond toch een zekere spanning van mij meester. “Ik ga vandaag Springsteen en de E Streeters zien”. Die ochtend was het op school veel in groepjes en/of zelfstandig werken op de computer en toen er wat tijd over was, surfte ik naar trampslikeus.nl. Het Nederlandse Springsteen forum. Iemand had daar opgezet dat het concert niet door zou gaan, omdat Springsteen ziek zou zijn geworden. Ik dacht het zal wel, we zien het wel, het zal wel een grapje zijn geweest.

 

Wat later die ochtend moest ik met de klas richting de aula want daar zat de goedheiligman op ons te wachten. Het was immers bijna Sinterklaas. Tijdens het bezoek aan de Sint kreeg ik een sms’je van mijn mede Bruce-ganger met de tekst ‘Bruce gaat niet door, bel ff’. Toen ik het berichtje las stortte de spreekwoordelijke wereld even in. Mijn klasgenoten zagen dat er wat aan de hand was en vroegen wat er was. Dus vertelde ik dat Springsteen niet door ging. Wat later kreeg ik weer een sms’je van een andere Bruce-ganger met hetzelfde bericht dat Springsteen ziek was geworden en het concert niet doorging. Ik stuurde haar een sms’je terug. Waarop zij een berichtje terugstuurde: ‘Ja balen kun je morgen wel?’ Waarop ik terug stuurde ‘komt hij morgen dan?’ Na nog een optreden van de sint en zijn pietermannen kreeg ik een sms’je terug van haar met het korte en zeer duidelijke antwoord: ‘ja’. Dus ik helemaal opgelucht en blij, vertelde ik dat tegen mijn klasgenoten. Intussen liep het gebeuren met de Goedheiligman tegen zijn einde en mochten we naar huis.

Maar toen was het nog een dag wachten tot zaterdag 1 december 2007. Ik had afgesproken met mijn mede Bruce ganger dat we rond 15.00 uur vertrokken uit Groenlo richting het Gelredome in Arnhem. Voordat we weg gingen nog even voor de zekerheid teletekst van Omroep Gelderland bekeken. Waarop stond bevestigd dat het concert vandaag 1 december 2007 door zou gaan.

Na een goed uur rijden waren we bij het Gelredome en na een hapje en een drankje bij de McDonald’s liepen we naar ingang L. Net zoals de vorige dag was het ijzig koud maar gelukkig was het droog. Na lang wachten gingen om 18.00 uur de poorten open en mochten we naar binnen. Het lukte net niet om de pit te bereiken. Maar aan de rechterkant van het podium net achter de pit vonden we een erg mooie plek.

Onder de melodie van het draaiorgel dat op het podium stond, verschenen een voor een de band leden op het podium, met als laatste Bruce, die naar de microfoon toe liep en riep ‘I’m Alive’ in plaats van het reguliere ‘Is there anybody alive out there’. Het concert begon met Radio Nowhere, echt een geweldige concert opener. Waarna Bruce en de band meteen door gingen met No Surrender.

Daarna kwam Lonesome Day, en Gypsy Biker waarin de gitaar solo’s niet van de lucht waren. Voordat Bruce begon met het ingetogen Magic verontschuldigde hij zich dat hij gisteren niet kon optreden. "Niemand ziek? Hoe gaat het met jullie?" En vervolgens: "I’m sorry for the delay. It would have been very ugly." Waarna Bruce Magic in zette, samen met Soozie Tyrell, ipv Patti Scialfa die thuis bij de kinderen was. Na Magic het geweldige Reason To Believe, op de plaat (Nebraska) is het een erg rustig nummer, maar in deze uitvoering rocked het alle kanten uit. Daarna Candy’s Room en She’s The One, met vooral bij Candy’s Room een venijnige gitaarsolo. Toen was Livin’ In The Future aan de beurt, gevolgd door The Promised Land, en toen een improvisatie stukje waardoor het nummer wat langer duurde dan normaal. Daarna vervolgde Bruce met Darlington County, op de setlist stond eigenlijk I’ll Work For Your Love, maar die werd dus niet gespeeld. Tijden Darlington stopte Bruce de band even en liet het publiek het refrein zingen. Wat een erg leuk effect gaf. Na de roadtrip (zie de lyrics van Darlington County) vervolgde ze met Tunnel Of Love, met een geweldige gitaarsolo van Nils, een van de hoogtepunten van de avond. Tegen het einde van Tunnel werd er weer een ander nummer gespeeld dan dat op de setlist stond, namelijk Night. Daarna was het tijd voor Devil’s Arcade, The Rising, Last To Die, Long Walk Home en Badlands. Ik vind dit een hele goede combinatie van nummers, en The Rising is ook het nummer waardoor ik fan ben geworden van Bruce Springsteen. Na Badlands liep de band even van het podium af, om de toegiften in te luiden. Dat begon met ‘Girls In Their Summer Clothes’ dat Bruce opdroeg aan alle Nederlandse meisjes.

Toen was het tijd voor een tour première in de vorm van Santa Claus Is Coming To Town. "Iemand vertelde me over Sinterklaas… op 5 december toch?" vroeg Springsteen aan het publiek, waarop het publiek begon te juichen en Roy de eerste tonen inzetten van het kerst nummer maar speciaal voor Nederland dus een Sinterklaas nummer, want Springsteen en het publiek zongen Sinterklaas Is Coming To Town in plaats van de eigenlijke titel. Ook gooide nog iemand een handpop van de Sint op het podium waarop Steve de pop aan Bruce gaf en zei ‘It’s the man himself’ doelend op de handpop. Daarna gingen de zaallichten aan en klonk het bekende one twoooo, Born To Run werd ingezet gevolgd door Dancing In The Dark en American Land, waarna het concert ten einde kwam maar niet voordat Bruce tijdens American Land de band had voorgesteld. Na de laatste noten van American Land, bedankte de band het publiek en Bruce riep door de microfoon ‘See you in Amsterdam in June’.

Toen de zaallichten weer aangingen, nog even wat nagepraat. Toen we buitenkwamen, was er bij een van de uitgangen een toeloop van mensen wat bleek Springsteen en consorten verlieten het Gelredome, dat was dus nog een mooie bijkomstigheid van een toch al geweldige avond.
Mijn eerste E Street Band concert was er een om nooit te vergeten!