Daar zijn de meningen over verdeeld, volgens sommigen is het “Born To Run”, anderen kiezen voor “Jungleland” en weer anderen voor “Racing In The Street”. Daarom werd er enkele maanden geleden gestart met een poll. Op het Tramps Like Us forum, te bereiken via: www.trampslikeus.nl. Maar hoe verloopt en hoe gaat zo’n poll in zijn werk. Een interview met de initiator van het hele gebeuren Paddy.

Hoe is de passie voor Springsteen ontstaan?
Het was zeker geen liefde op het eerste gezicht tussen Bruce en mij. Ik maakte in 1985 voor het eerst kennis met zijn muziek (wie niet in die tijd?) via “Dancing In The Dark” en “ I'm On Fire”. Eerlijk gezegd vond ik het wel aardig, maar zeker niet meer dan dat. Volgens mijn neef schijn ik ooit gezegd te hebben dat ik zijn stem afgrijselijk vind (ik kan het me nu niet meer voorstellen). In 1988 kwam Bruce in De Kuip en ook die kans heb ik laten schieten; ik kon mee met mijn ouders, maar ja, wat moest ik bij Bruce??? (een beslissing waar ik tot op vandaag nog spijt van heb). Uiteindelijk sloeg in 1990/1991 de vonk over. Mijn ouders hadden de live-box en die vond ik wel goed en luisterde ik vaak. En opeens, tijdens “Tenth Avenue Freeze-Out”, werd ik emotioneel: de muziek raakte me vol, voller dan welke muziek daarvoor ooit had gedaan. Waarom? Ik weet het nog niet, zowel tekstueel als muzikaal zijn er veel betere nummers. Ik schat dat het vooral kwam door het verschrikkelijke enthousiasme en oprechtheid van dat nummer in die uitvoering. Daarna ben ik me gaan verdiepen in de muziek van Bruce, zijn cd's gaan verzamelen en de rest is history. Alleen tussen “Dancing In The Dark” en mij is het nooit goed gekomen. Ik waardeer het nummer omdat het zijn grootste hit is en omdat het een klassieke eighties-song is, maar daar houdt het ook wel mee op.

Hoe is het idee ontstaan voor deze poll?
Al jaren ben ik een groot liefhebber van lijstjes. Ik vind dat leuk. Voor het waarom zou ik op de divan moeten, denk ik. In ieder geval had ik een aantal jaar geleden al eens een poging gedaan tot een Bruce ranglijst te komen: iedereen op het forum kon zijn top 10 mailen naar me en daar zou ik een lijst van maken.

Uiteindelijk kreeg ik slechts 10 lijstjes binnen. Daar was geen chocola van te maken en heb ik het laten rusten tot ik 2,5 jaar geleden de site musicmeter ontdekte. Op die site vinden allerlei verschillende song knock outs plaats en zodoende kwam ik op het idee om een Bruce song knock out te houden: enerzijds leuk als spel, anderzijds zou op deze manier de beoogde ranglijst er nog steeds komen. Overigens is die ranglijst m.i. 70% betrouwbaar. Ja, het geeft, zeker in de bovenste regionen een redelijk betrouwbaar beeld van zijn carriere en nee, door de onvoorspelbare en volstrekt willekeurig lotingen vallen in de loop van de knock out een aantal favorieten voortijdig af. Overigens vind ik dat de charme. Juist door het verrassings-element blijft het fris en redelijk onvoorspelbaar.

Hoe is de poll opgezet?
Na een korte voorronde blijven er 256 Bruce-nummers over die in volstrekt willekeurige volgorde worden geplaatst in 64 groepen van 4, waarvan de bovenste 2 nummers steeds doorgaan. Zo gaan we steeds door met groepen van 4 totdat er 1 finale poll overblijft met 4 nummers.

Is het leuk om te doen? Want het lijkt mij erg veel werk. Ja, het is leuk, maar dat blijkt ook uit mijn vorige antwoord. En ja, het is, zeker in het begin, veel werk. Nu komt dat ook wel door mijn verwerking van de gegevens. Ik ben daar vrij secuur in en werk dat dagelijks bij, dus dat kost tijd. Ik sluit niet uit dat bij een volgende editie ik kijk of iemand me wil helpen.

Wat is er zo leuk aan dit soort polls?
– de knock out is een wandeling door het songboek van Bruce, zeker nu andere forummers YouTube filmpjes posten bij de polls. – de knock out is ook een soort kampioenschap en net zoals bij een kampioenschap zitten daar interessante wedstrijden tussen, bv. is Incident beter dan Backstreets of hoe verhoudt Long walk home zich tot Badlands? -de knock out geeft forumleden de kans om anekdotes, herinneringen en verhalen op te halen aan bepaalde nummers. Ook wordt er zo af en toe dieper ingegaan op de betekenis van bepaalde nummers – uiteindelijk ontstaat er dus een Bruce ranglijst, voor een lijstjesfreak als ik de ultieme natte droom – en, last but not least: de knock out is natuurlijk een spel, maar de humor onderling en de reacties op elkaars keuzes zitten soms boordevol humor.

Als men dit leest is de 2de editie net afgelopen, hoe verhouden de nieuwe nummers zich, van Working On A Dream en Magic, zich met het oudere werk van Springsteen? Als je naar de top 15 kijkt, blijkt dat Bruce de meeste beste nummers t/m 1987 heeft geschreven. Dat geldt ook voor “Magic” en “Working On A Dream”. Weliswaar komt “Long Walk Home” op een fraaie 9e plaats, maar daarna komen “Gypsy Biker” pas op 25, “Devil’s Arcade” op 69 en “Last To Die” op 94 als hoogste noteringen. “Working On A Dream” doet het dan toch beter: maar liefst 7 noteringen in de top 100, waarvan “Outlaw Pete” (28), “Kingdom Of Days” (42) en “The Wrestler” (50) het hoogst staan. “Working On A Dream” is daarmee het beste album sinds 1987, althans volgens de noteringen in de poll. Dat vind ik trouwens wel heel verrassend, persoonlijk bezien schat ik The rising en Magic vooralsnog hoger in.

Dan tijd voor een aantal lijstjes zoals gezegd is dit de 2de poll, wat was de uitslag van de eerste?
1. Thunder Road
2. Jungleland
3. Born To Run
4. Racing In The Street
5. Incident On 57th Street
6. Badlands
7. The River
8. Backstreets
9. Tougher Than The Rest
10.Darkness On The Edge Of Town

Wat is de top 10 van deze editie?
1. Thunder Road
2. Racing In The Street
3. Jungleland
4. The River
5. Point blank
6. Born to run
7. Tougher than the rest
8. Brilliant disguise
9. Long walk home
10. Trapped

Wat vindt jij de opmerkelijkste stijger/daler in de top 10 van deze editie? Opmerkelijke stijgers: simpel, “Long Walk Home” al binnen op 9 en natuurlijk “Trapped” van 30 naar 10. Op het forum is daar ook wel discussie over: mag een cover überhaupt meedoen en dan ook nog zo goed scoren? Een schande!, volgens sommigen. Opmerkelijke dalers: uiteindelijk toch “Born To Run”, verleden jaar nog 3e en nu 6e. En dat toch voor, volgens velen, het Bruce nummer. Daarnaast is het opvallend dat “Incident On 57th Street”, “Backstreets” en “Badlands” (mede als gevolg van ongelukkige lotingen) het niet gered hebben dit keer.
Nu jou persoonlijke top 10, verschilt die nog veel met de einduitslag op het forum?
1. Thunder road
2. Jungeland
3. Iceman
4. Point blank
5. Racing in the street
6. You're missing
7. Backstreets
8. Independence day
9. Frankie
10. Youngstown

Hij is dus op 4 punten hetzelfde, waaronder de complete top 2. Wat opvalt is dat Tracks nummers bij mij in de top 10 komen. In de totale knock-out komen ze bijna nooit ver. De poll is afgelopen, voor de mensen die na het lezen van dit artikel mee willen doen, wanneer is de volgende editie? Dat is een goeie vraag. Ik heb heel veel lol in deze editie gehad, dus zou bijna zeggen dat er in 2010 weer een editie is. Echter, overdaad kan killen, dus ik ben er nog niet uit. Mogelijk dat ik begin 2010 de mening op het forum peil. Als 2010 niet doorgaat, komt er in ieder een geval een editie in 2011. Wie weet (maar nu speculeer ik heel erg hardop) is het ook wel eens leuk om een song knock out van niet Bruce nummers te doen. Het laatste woord is aan Paddy, wat wil je zelf nog kwijt/vertellen? Wat ik zelf erg leuk vond was een reactie van een lid van het Rolling Stones-forum. Hij vond de knock-out zo'n leuk idee, dat hij hetzelfde is gaan doen op het Stones-forum. Succes met zo'n 460 nummers!

Paddy bedankt voor het interview.