Roulette: AD: ‘Springsteen baas over Pinkpop’

Daags na Pinkpop stond het internet en de kranten vol, met meestal positieve reacties over het concert dat Springsteen gaf op 30 mei in Landgraaf. De Volkskrant opent met de kop: “Pinkpop loopt uit voor Springsteen” Bruce Springsteen? Die is beter dan toen, 25 jaar geleden. Meer dan tweeëneenhalf uur davert de stoomtrein en gaandeweg wordt het geluid beter, waar het het eerste uur nog werd vervormd door de wind, die recht op het podium stond en de muziek terug de luidsprekers in leek te blazen. Het wordt tien voor elf, twintig minuten te laat volgens het schema, maar deze hoofdact kan wel een potje breken. 'Was dat een mooi cadeau of niet?' roept Jan Smeets tijdens zijn traditionele dagsluiting vanaf het podium. Nou en of. Misschien sprak de setlist wat minder aan dan vorig jaar in de Amsterdam Arena, maar de E Street Band walste over Megaland zoals gehoopt, zeker toen de duisternis viel, de wind ging liggen en het volume aanzwol.

Maar ook het AD is vol lof:
De komst van Bruce Springsteen (59) geldt als organisator Jan Smeets’ slimste publicitaire zet in jaren. Ook al speelt The Boss dit decennium bijna net zo vaak in Nederland als Guus Meeuwis of Marco Borsato, als hij Pinkpop aandoet verkoopt Smeets meteen 60.000 kaarten voor de anders rustige zaterdag. De immense belangstelling – ook een colonne bekende Nederlanders van bondscoach Bert van Marwijk tot staatssecretaris Timmermans zakte af naar Limburg – was niettemin terecht. Springsteen, voor het eerst op Europese festivaltournee, lijkt met de jaren slechts aan podiumgretigheid te winnen. Een megaweide als op Pinkpop voor zich winnen is dankzij z’n aanstekelijke enthousiasme en ontembare energie geen enkel probleem. en blikt terug op het duet met Brandon Flowers van The Killers: Het mooiste moment van het beste Pinkpop-optreden in de laatste vijf jaar is een duet met Killers-frontman Brandon Flowers. Verlegen als een kleuter in de buurt van Sinterklaas schuifelt Flowers – anders toch een tikkende braniebom – achter zijn idool aan. Thunder road klinkt niet helemaal zuiver, maar ontroert maximaal. Wie het nog niet eerder deed sluit Springsteen nu met overgave in het hart. De wakkerste krant van Nederland, de Telegraaf vond het optreden magisch: 'We zijn hier om een huis te bouwen', sprak Springsteen de menigte toe. 'Een stevig huis. Op dit veld staat alles wat we nodig hebben voor een huis van muziek en spiritualiteit. Zijn jullie daar? Ik wil dat jullie zingen alsof jullie het menen!' Het was bijna drie uur lang de geweldenaar aan het werk op zíjn podium. Springsteen klonk oud en vertrouwd op Badlands en Dancing In The Dark, legendarisch op het imposante Radio Nowhere en onvergetelijk op Working On A Dream, van zijn laatste album. Bij zonsondergang werd zijn machtige silhouet afgezet tegen de horizon: magisch.

Oor is vol lof over Springsteen maar ook over Jay Weinberg:
Opvallend nieuw gezicht in de E Street Band is de jonge Jay Weinberg, zoon van drummer Max Weinberg, die de drumstokken voor deze tour van zijn vader overneemt. Hoewel soms wat al te energiek, komt zijn eerste volledige optreden met Springsteen in Europa hem op een dikke pluim van zijn baas te staan. Na bijna tweeënhalf uur komt de Pinkpopzaterdag tot een eind met Glory Days en Dancing In The Dark en slaat de balans van deze dag ver naar de positieve kant door.

3voor12 is ook erg positief:
Houden van Bruce is ook een beetje houden van die kleine zekerheden in het leven. Er werden er veel dagkaarten verkocht op naam van The Boss en de veelal wat oudere fans (en hun kinderen) weten hoe het concert er ongeveer uit zal zien. Natuurlijk opent hij met Badlands en vallen meteen die klassieke Bruce poses op, het wat gedrongen lichaam met de Fender Telecaster om de schouder. Bruce en Little Steven die de microfoon delen met de schouders tegen elkaar. Een blokje verzoeknummers hoort ook bij een Springsteen. concert en The Boss komt dan ook halverwege de show de kartonnen pizzadozen met opschrift in ontvangst nemen. Bruce sprint van links naar rechts over het podium, zoekt opvallend veel contact met het publiek en geeft handjes, hijgt na een zware inspanning kort uit en sopt zijn gezicht met een spons. En kan het niet nalaten de uitstekende 18-jarige drummer Jay Weinberg, zoon en vervanger van de vaste E-Street drummer Max Weinberg, constant op te jutten en uit te dagen.

Maar 3voor12.nl heeft ook een minpunt:
Halverwege het optreden gaat de vaart er een beetje uit, door wat te veel halftempo songs. En dat melodietje van Outlaw Pete, lijkt dat niet heel erg op I Was Made For Loving You van Kiss?

Maar de conclusie en het eindcijfer zijn goed een 9 voor de groep viagrakauwende geweldenaars. Aan het begin van de show maakt Springsteen al het ultieme gebaar als hij een roze Pinkpop-petje krijgt aangereikt en niet op zijn hoofd zet, maar als een zakdoek in de achterzak van zijn spijkerbroek steekt. Heel Nederlands lijkt de dagen na Pinkpop in de ban te zijn van Springsteen, veel mensen hadden het erover, de album verkoop schoot ook weer omhoog, op het moment van schrijven is de nieuwe Greatest Hits cd op 4 binnengekomen in de album Top 100 en Working On A Dream is ook een paar plaatsen opgeschoven naar nr. 13.