15 mei 2021
15 mei 2021

Precies vijf jaar geleden schreef ik een blog over de eerste overwinning van Max Verstappen. De dag ervoor op 15 mei 2016 had hij de GP van Spanje gewonnen. Hierdoor werd Nederland massaal Formule 1 fan. Voor 15 mei 2016 was Formule 1 maar dom rondjes rijden. Maar dat veranderde op dat moment. Nu vijf jaar later weet iedereen wie Max Verstappen is, wordt in september de eerste Nederlandse GP verreden sinds 1985 en is de Formule 1 groot in Nederland.

Gisteren dus precies vijf jaar later won Rinus van Kalmthout, of Rinus Veekay voor onze Amerikaanse vrienden, zijn eerste IndyCar race voor het team van Ed Carpenter Racing. In het mekka van de Amerikaanse autosport de Indianapolis Motorspeedway. Maar in tegenstelling tot de Formule 1 is Veekay niet de eerste Nederlander die wist te winnen in deze fantastische klasse. Want Arie Luyendijk (1984-1997) en Robert Doornbos (2007, 2009) gingen hem voor. Vooral Luyendyk zoals hij in Amerika heet is een grootheid in de IndyCar en zeker op de Speedway. Want

Helio Castroneves 2000 Mid Ohio

Luyendijk wist de Indianapolis 500 (het grootste eendaagse sportevenement ter wereld), twee keer te winnen in 1990 en 1997. Toen ik in 1997 Formule 1 fan werd kocht ik het gelijknamige tijdschrift waarin een artikel stond over de overwinning van Luyendijk tijdens de Indy500. Maar het zou nog een aantal jaren duren voordat ik mijn eerste wedstrijd zou zien maar in de zomer van 2000 zat ik wat rond te zappen en kwam ik terecht op Eurosport waar ze toen nog als CART reden op Mid Ohio Sports Car Course. De race werd gewonnen door Helio Castroneves voor Team Penske. In 2001 werd ik fan van de Zweed Kenny Brack hij reed voor Team Rahal in een door Shell gesponsorde wagen.

Kenny Brack 2001

 

 

De jaren daarna zijn mijn herinneringen wat vager. In die jaren zond RTL wel de Indy500 uit maar de andere wedstrijden waren niet of zeer moeilijk te volgen. Totdat in 2005 RTL op maandagavond een programma brengt over de autosport een soort Veronica Inside maar dan over de autosport. Waarbij ze ook veel aandacht hadden voor de Indy Racing League. De jaren van Dan Wheldon, Tony Kanaan, Dario Franchitti, Danica Patrick, Helio Castroneves en sinds 2005 mijn favoriete coureur Scott Dixon rijdend voor het team van Chip Gannassi Racing.

Nu denk je CART/ChampCar/Indy Racing League/IndyCar huh hoe zit dat? In deze video wordt ‘The Split’ uitgelegd en uiteindelijk zou dat de ondergang van CART/ChampCar betekenen. In 2009 werden de series weer samengevoegd.

Scott Dixon 2020

Sinds een jaar of vijf is IndyCar goed te volgen op TV want net als de Formule 1, zend ZiggoSport ook de IndyCar wedstrijden live uit. Sinds vorig jaar zijn die nog een stuk interessanter door de komst van Rinus van Kalmthout. Liet hij in de opstapklasses naar de IndyCar al zien wat hij kon maakte zijn naam zowel hier als bij de Amerikanen afgelopen jaar een grote vlucht. Door als rookie naar de vierde startplek te trainen voor de 500. Later in het jaar zou hij op de roadcourse van Indy zijn eerste pole en podium halen.

En gisteren dus zijn eerste overwinning in een mooie race, met een paar geweldige inhaalacties.

De datum 15 mei is een historische dag voor de Nederlandse Autosport en hopelijk gaan er nog vele volgen zowel in de Formule 1 als in de IndyCar.

Rinus van Kalmthout & Max Verstappen 2016