Gerry Anderson 14 april 1929 – 26 december 2012

Gerry AndersonGerry Anderson is overleden. Nu hoor ik je denken wie? Gerry Anderson is de bedenker van de Thunderbirds. Maar ook van Captain Scarlet en vele andere poppenseries. Maar de Thunderbirds was toch wel de beste serie die hij heeft gemaakt.

Het idee voor de Thunderbirds kwam naar aanleiding van een mijnramp in Duitsland. Het reddingsmaterieel was niet voor handen bij de mijn. Het materiaal werd door middel van een trein naar het rampgebied gebracht. Anderson bedacht door deze ramp een internationale reddingsorganisatie ‘International Rescue’.

Ik was begin jaren ’90 fan, zeg maar groot fan. Elke zaterdagavond rond (ik dacht) een uur of 19 net uit bad met natte haren en een klein bakje chips Thunderbirds kijken op Nederland 1. Ook op school was het een rage, wij waren heuse Thunderbirds. Vanaf het klimrek coördineerden wij onze acties op het schoolplein. De rode glijbaan was een mooie plek om als Thunderbird 2 te vertrekken.

Matchbox Thunderbird 2 en 4
Matchbox Thunderbird 2 en 4 mijn favoriete speelgoed begin jaren ’90

Daarnaast verschenen er in die tijd ook modellen van Matchbox inclusief het Tracy Island. Vanwaar International Rescue alias de familie Tracy hun reddingsacties coördineerden. Ook verscheen er een maandelijks (?) stripblad met avonturen van de Thunderbirds. Bij de lokale suppermarkt kon je een kleurplaat in kleuren en die werd dan in de supermarkt gekopieërd naar een placemat. Thunderbirds was booming begin jaren 90. Een paar jaar geleden heb ik de serie van 32 afleveringen en de 2 films voor een kleine prijsje op de kop kunnen tikken. En zo af en toe op een druilerige zondag gooi ik er nog wel eens een dvdtje in om een aflevering van mijn jeugdhelden aan touwtjes te kijken.

Het intro van de serie is iconisch te noemen.