Top 5 verjaardagsliedjes

Verjaardagsliedjes, natuurlijk kennen we de standaard liedjes zoals ‘Lang zal hij/zij leven’, ‘happy birthday to you’ en zo kan ik nog veel even doorgaan (oh ja ‘hanky panky Shanghai’). Naast deze traditionele verjaardagsliedjes zijn er ontzettend veel andere liedjes over verjaardagen.

Daarom een top 5 met mijn favoriete verjaardagsliedjes.

5. Ryan Adams & The Cardinals – Happy Birthday
Dit nummer verscheen op het album “III/IV” uit 2010. Adams zingt het nummer voor zijn geliefde, hij is blij dat hij bij haar is gebleven ondanks de moeilijke tijden. En nu is het tijd om het leven te vieren.

I told everybody I was clean
But I had clouds in my bath
Listenin’ to music, reading poetry
Nodding off and nearly drowning myself
And it’s clear
You’re clearly upset
You want a smoke
My smokes are all wet
I’ve got two
And both of them lit
Happy Birthday

4. Stevie Wonder – Happy Birthday
Stevie Wonder nam dit nummer op voor het album ‘Hotter Than July’ uit 1980. Het is een verjaardagsliedje maar ook een nummer met een diepere boodschap. Wonder verlangt naar een wereld met vrede voor iedereen. Ook mooi dat hij in dit nummer Martin Luther King eert en in onderstaande videoclip eert hij Nelson Mandela. Fijn nummer!

3. The Beatles – Birthday
De verhalen gaan dat John Lennon het nummer niks vond terwijl Paul McCartney het een geweldig nummer vond. Het nummer verscheen op het album ‘The Beatles’, beter bekend als ‘The White Album’ uit 1968. En meer valt er eigenlijk ook niet over te zeggen dit is een recht toe recht aan liedje over verjaardagen. Onderstaande clip is schitterend, deze clip komt uit 2008 en is opgenomen tijdens de viering van 400 jaar Quebec een provincie in Canada.

2. Drive-By Truckers – Lisa’s Birthday
Dit nummer verscheen op het album ‘Brighter Than Creation’s Dark’ uit 2008 van de Truckers geschreven door Mike Cooley, die in dit nummer een triest verhaal verteld over de verjaardag van Lisa. De verteller in dit nummer is de vriend of man van Lisa. Elk jaar als Lisa jarig is viert ze haar verjaardag uitbundig in de lokale kroeg in small town USA (pedal steel guitar!!). Elk jaar begaat ze dezelfde fout en drinkt te veel met alle gevolgen van dien.

It’s always Lisa’s birthday when I get that call
Her car’s not where she parked it it’s with her wallet and her phone
Lisa’s had more birthdays than there are sad country songs
About trying to love two women and only taking one girl home


I get older and Lisa keeps on turning twenty-one

Voor dat ik de nummer 1 bekend maak eerst nog een paar andere verjaardagsliedjes. Dit zijn de verjaardagsliedjes uit mijn jeugd. Zoals ‘Hiep Hiep, Hoera’, van Kinderen voor Kinderen. Het cassettebandje waar dit liedje op stond heb ik letterlijk kapot gedraaid. Maar de klassieker onder de verjaardagsliedjes voor kinderen is toch wel ‘Gefeliciteerd’ van Bassie & Adriaan. Nu door met de nummer 1 van deze top 5.

1. Bruce Springsteen – Surprise, Surprise
Een recht toe, recht aan liedje over jarig zijn en dit vieren met de mensen om je heen. Het album ‘Working On A Dream’ uit 2009 waar dit nummer op staat gaat voor een groot deel over het vieren van het leven. Wel was dit nummer even wat anders dan nummers over de politieke situaties in de wereld, Vietnam veteranen, de oorlog in Irak en Mexicanen die de grens over willen. Dit soort nummers zijn een mooie afwisseling in de discografie van Springsteen.

Well today is your birthday
We’ve traveled so far we two
So let’s blow out the candles on your cake
And we’ll raise a glass or two
And when the sun comes out tomorrow
It’ll be the start of a brand new day
And all that you have wished for I know will come your way

Dat was hem dan, de top 5 met mijn favoriete verjaardagsliedjes. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.