De 25 van 2019: 19. Hayes Carll – What It Is

Hayes Carll, 43 jaar oud uit Houston, Texas, brengt met ‘What It Is’ zijn zesde studioalbum uit. Een album geproduceerd door Brad Jones, die al eerder achter de knoppen zat voor de platen: ‘Trouble In Mind’ uit 2008 en ‘KMAG YOYO’ uit 2011. Voor deze plaat heeft Carll de samenwerking gezocht met verschillende liedjesschrijvers zoals Adam Landry, Lolo en Allison Moorer. Die laatste is de ex van Steve Earle. Carll en Moorer kenden elkaar al een tijd en trouwden op 12 mei van dit jaar.

‘What It Is’, is een gevarieerd album geworden met interessant observaties over de liefde zoals op opener ‘None’ya’. Op zijn YouTube kanaal staat een mooie akoestische versie die hij samen zingt met zijn nieuwe liefde Allison Moorer.

Naast nummers over de liefde geeft Carll ook zijn heldere kijk op het huidige politieke klimaat van zijn land. Dat verdeeld lijkt te zijn tussen links en rechts terwijl Carll liever kijkt naar het midden van het politieke spectrum. Het nummer ‘Wild Pointy Finger’ beschouwt hoe snel we anderen veroordelen. ‘Fragile Men’ is een nummer over de conservatieve ‘witte’ Amerikaan en hun weigering om hun ouderwetse, politieke gedachten te veranderen: “The whole world is exploding and I know it feels so strange/It must make you so damn angry they’re expecting you to change.” ‘Times Like These’ behandeld dat we door allerlei invloeden steeds verder van onszelf verwijderd raken, waardoor we ook verder van elkaar verwijderd raken. Muzikaal gezien had het nummer zo op een album van Steve Earle kunnen staan. Maar zoals gezegd de plaat gaat niet alleen over politiek er staat bijvoorbeeld een mooi John Prine achtig nummer op getiteld: ‘Jesus And Elvis’ dat zich afspeelt in een bar waar al decennia lang niets is veranderd. De afsluiter van het album ‘I Will Stay’ is een teder liefdesliedje met alleen Carll op een gitaar en omlijst met strijkers en een dwarsfluit.

Hayes Carll levert een uitstekende plaat af met ‘What It Is’. Een plaat die zomaar in de jaarlijstjes kan verschijnen. Goede teksten maar ook de muzikale omlijsting is meer dan goed.

Youtube:

Linkjes:
Website: hayescarll.com
Kopen: iTunes of Platomania
Luisteren: Spotify