10. Bruce Springsteen – High Hopes
10 Bruce Springsteen - High HopesIn het jaarlijstje van het gezaghebbende muziekblad Rolling Stone staat ‘High Hopes’ op 2, alleen U2’s ‘Songs Of Innocence’ is volgens hun beter. ‘High Hopes’ is een prima plaat. Maar op 2 als beste album van 2014? Nee, bij lange na niet. Mede doordat het album een verzameling is van overgebleven nummers die de plaat niet haalden. Zo was ‘Harry’s Place’ (geïnspireerd door The Sopranos?) gepland voor het album The Rising uit 2002. Ook staan er twee covers op, het erg leuke volgas E Street Band, ‘Just Like Fire Would’ van het obscure Australische bandje The Saints. En ‘Dream Baby Dream’ van de band Suicide.
Daarnaast staat er een nieuwe versie van ‘The Ghost Of Tom Joad’ op de plaat, op het origineel is dit een mooi akoestisch nummer maar op deze versie komt Tom Morello (Rage Against The Machine) even mee gitaren zodat het een echt rock nummer wordt. Op de plaat staat ook een mooie versie van ‘American Skin (41 Shots)’ dit nummer is voor deze release alleen verschenen als live nummer op ‘Live In New York City’. Maar door alle gebeurtenissen dit jaar in Amerika met die schietpartijen was dit nummer weer net zo actueel als in 2000. Hoogtepuntje is ‘Frankie Fell In Love’ waar het klassieke E Street Band geluid te horen is. Het beste nummer op de plaat is ‘The Wall’ een nummer over een vriend van Springsteen die uitgezonden werd naar Vietnam en daar overleed. Zijn naam staat nu bijschreven op ‘The Vietnam Veterans Memorial – The Wall’ een grote granieten muur in Washington, DC.
Een plaat die niet het niveau haalt van recent werk als ‘Magic’ (2007) en ‘Wrecking Ball’ (2012). Maar er staan genoeg top nummers op voor een plekje bij de eerste tien.

Youtube: ‘Frankie Fell In Love‘, ‘The Wall’ (met een mooi intro over de al eerder besproken vriend)
Spotify: ‘High Hopes

9. Pink Floyd – The Endless River
09 Pink Floyd - The Endless RiverTwintig jaar, dat zat er tussen het laatste Pink Floyd album ‘The Division Bell’ uit 1994 en ‘The Endless River’. Al is Pink Floyd eigenlijk al gestopt toen Roger Waters de band verliet. Maar dat is een andere discussie. Het album ‘The Endless River’ is op één nummer na volledig instrumentaal. De opnames zijn overblijfselen van ‘The Division Bell’ voor deze release hebben David Gilmour en Nick Mason wat dingen toegevoegd zoals nieuwe gitaarpartijen en drum partijen. De partijen van de piano, keyboards en een orgel zijn van Rick Wright. Dit album is een eerbetoon aan Wright die een paar jaar geleden overleed. ‘The Endless River’ is eigenlijk een soort instrumentaal overzicht van wat Pink Floyd heeft gemaakt. Bijvoorbeeld tijdens ‘Allons-Y (Pt.1) hoor je heel duidelijk het gitaarriffje van ‘Run Like Hell’, dat verscheen op het album ‘The Wall’. Het enige nummer met tekst is een terugblik op de ruzie tussen Pink Floyd en Waters en een soort reflectie op die tijd. Was het allemaal nodig etc. Al met al een mooie afsluiter van de band Pink Floyd.

Youtube: ‘Louder Than Words‘, ‘Surfacing
Spotify: ‘The Endless River

8. Daniël Lohues – D
08 Daniel Lohues - DHet is zo’n fijne zekerheid dat er elkaar jaar een album van Lohues verschijnt. Zo ook in 2014. Getiteld: ‘D’. In het eerste nummer worden we meegenomen naar een muurtje ergens in Chicago. Daar stond op te lezen ‘Niks Is Meer Weerd Als Vandaage’. In vergelijking met het voorgaande album ‘Ericana’ is dit album een treedje terug. Waren er op ‘Ericana’ nog elektrische gitaren te horen is Lohues hier weer terug gegaan naar een meer akoestische setting. Daar moest ik aanwennen ik vond dat vollere geluid wel erg fijn, maar na een luisterbeurt of 2 was ik weer om. Het album bevat veel liefdesliedjes, maar ook een tweetal nummers over het leven ‘Op ’t Platteland’ en dat thuis zijn vaak het mooist is ‘Achter ’t Huus’. Lohues krijgt het bij elke release voor elkaar om weer een goed album af te leveren. Zo ook met dit album ‘D’!

Youtube: ‘Op ’t Platteland‘ ‘Niks Is Meer Weerd As Vandaage‘, ‘Achter ’t Huus
Spotify: ‘D’

7. The Common Linnets – The Common Linnets

07 The Common LinnetsCountry muziek gaat mainstream in Nederland, het kan dus wel. The Common Linnets (toen nog met Waylon) gingen naar het songfestival. Maar daarvoor lieten ze het nummer ‘Calm After The Storm’ horen bij De Wereld Draait Door. Na afloop kregen ze een bak kritiek over zich heen. ‘Dit was niks’ etc. etc. Maar ik vond het gaaf! En keek dan ook uit naar een heel album met deze muziek. Ondertussen werden The Common Linnets 2de op het songfestival en was heel Nederland om. Dat bleek ook wel want de platina platen bleven binnenstromen. Ondertussen was Waylon opgestapt en ging Ilse De Lange verder en met veel succes in binnen en buitenland. Dan het album, dat gewoon erg goed is. Mooie uptempo liedjes maar ook erg mooie ballads zoals ‘Where Do I Go With Me’ gezongen door Waylon, dat stiekem ook wel een beetje lijkt op ‘Mona’ van Waylon Jennings. Maar ook Ilse De Lange zingt een prachtige ballad en een van de eerste nummers die ze zelf heeft geschreven ‘Love Goes On’. Al met al een prachtige cd met country, folk en americana muziek. Hopelijk volgen er de komende jaren nog meer albums van deze formatie!

Youtube: ‘Calm After The Storm‘, ‘Give Me A Reason
Spotify: ‘The Common Linnets

6. Robert Ellis – The Lights from the Chemical Plant
06 Robert Ellis - The Lights from the Chemical PlantEen van mijn ontdekkingen van 2014. Deze rasechte Texaan laat op deze plaat een mix horen van country, folk en singer songwriter muziek. Geïnspireerd door Gram Parsons, het vroegere werk van Tom Waits, Randy Newman en Paul Simon. Op het album staat een cover van Simon’s ‘Still Crazy After All Those Years’. Maar dat is niet het hoogtepunt van de plaat want dat is ‘Steady As The Rising Sun’. Een van de mooiste liefdesliedjes van de afgelopen jaren.
You are steady as the rising sun
But, like the moon, you keep on shinin’ long after the day is done
It seems impossible to think somehow
That there is a love that won’t ever let me down
And honey, I hope your love won’t let me down

Dat in combinatie met de muziekale begeleiding maakt dit tot het beste nummer van de plaat. Met 25 jaar is hij nog een broekie maar op de plaat, zijn muziek en zijn teksten zijn doorleefd. Hopelijk gaan we de komende jaren nog veel van hem horen!

Youtube: ‘Steady As The Rising Sun‘, ‘Houston
Spotify: ‘The Lights From The Chemical Plant