De 12 van 2012

StackOfVinylRecordsHet jaar 2012 was wat mij betreft een erg goed muziek jaar. Er zijn afgelopen jaar veel goede platen uitgekomen. Zeg maar gerust erg goede platen. Een top 12 maken was dan ook erg lastig. Platen die het niet hebben gehaald zijn de volgende:
Johan Derksen, Wilfred Genee & Friends – De Helden Van Oranje
Een plaat zo slecht dat hij weer leuk wordt en als VI kijker moest ik deze plaat hebben.
Alabama Shakes – Boys And Girls
Wat een schitterende stem heeft de zangeres van deze groep.
Mumford & Sons – Babel
Een soortgelijke plaat als hun doorbraak plaat, maar niet minder mooi. Favoriet is ‘I Will Wait’
Kris Kristofferson – Feeling Mortal
Van de Cash, Jennings generatie. Een oude man die een plaat maakt en wat voor een!
Willie Nelson – Heroes
Van de Cash, Jennings generatie. Een oude man die een plaat maakt en wat voor een! Hoogtepunt is de mooie cover van Coldplay’s The Scientist. Maar ook de samenwerking met Snoop Dogg levert een leuk nummer op. ‘Roll Me Up And Smoke Me When I Die.
Jamey Johnson – Living For A Song – A Tribute To Hank Cochran
Helaas geen nieuw album van deze country held maar een album vol met nummers van Hank Cochran.
alt-J (∆) – An Awesome Wave
Leuke plaat alleen een beetje overhyped door alles en iedereen.

Welke nummer staan dan wel in mijn top 12 van 2012?

12: Ryan Bingham – Tomorrowland
263471Na het rustige semi akoestische album ‘Junky Star’ uit 2010. Is Bingham terug met een plaat vol met stevig gitaarwerk. Deze plaat is in eigen beheer uitgebracht nadat hij aan de dijk was gezet door het platenlabel ‘Lost Highway’. Zijn vorige plaat werd nog geproduceerd door T-Bone Burnett. Bingham heeft naar mijn idee dat geluid van Burnett meegenomen naar deze plaat. Daarnaast zijn er invloeden te horen van Bob Dylan en ook een vleugje Springsteen. Al met al een mooie plaat.

11. Qeaux Qeaux Joans – No Man’s Land
270799Een paar jaar terug sprong ze op het podium van Seasick Steve. Ze wilde met hem meezingen. Seasick Steve was zo onder de indruk dat hij haar mee op tour nam. In 2011 verzorgde ze het voorprogramma tijdens de Nederlandse Tour van Seasick Steve. Zo heb ik haar ook ontdekt. Lees hier het concertverslag. Na het concert signeerde ze haar eerste EP. dus maar gekocht en wat een fijne muziek. In 2012 bracht ze dan eindelijk een heel album uit met als titel ‘No Man’s Land’. Een erg fijne plaat met een erg herkenbare stem.

10. Serena Pryne And The Mandevilles – Goodnight Golden Sun
249894 Serena Pryne and The Mandevilles zijn afkomstig uit Canada. Ik heb deze band ontdekt toen ze speelden tijdens de pers presentatie van Pinkpop 2012 in Paradiso. Daarna snel op Youtube gezocht naar deze band en ik was verkocht. Serena Pryne heeft een schitterende stem die doet denken aan Janis Joplin en Melissa Etheridge. Naast stevige rockers zoals ‘Into The Wind’ en ‘Heaven On The Highway’ bevat het album ook wat rustige nummers. Zoals een bloedmooie versie van Warren Zevon’s ‘Keep Me In Your Heart’. Deze plaat is naar mijn idee het beste samen te vatten als roadtrip muziek. Ideale muziek voor in de auto.

9. The Beach Boys – That’s Why God Made The Radio
252108Net als The Rolling Stones vierden The Beach Boys ook hun 50 jarig jubileum. Met een nieuwe plaat met nieuwe nummers. Op de een of andere manier klinkt het nog net zo als hun oude albums zoals ‘Pet Sounds’ uit 1966. Fijne zomeravond muziek voor op het strand of in de achtertuin. Met het oog op mijn stage in Suriname en Curaçao ga ik dit album zeker meenemen om daar te beluisteren voor het ultieme strand gevoel. Ondergaande zon in de zee etc. De ondergaande zon is misschien wel een mooie metafoor voor deze plaat. Want in deze plaat zijn de ‘Boys’ ook aan het terugkijken op hun leven. Heerlijk melancholisch dus.

8. Waylon Jennings – Going Down Rockin’- The Last Recordings
265404Deze plaat had ik niet zien aankomen totdat ik begin november een melding kreeg in mijn tijdlijn op Facebook dat er een album van de in 2002 overleden Waylon Jennings zat aan te komen. Tien jaar na zijn dood verscheen het album ‘Goin’ Down Rockin’ – The Last Recordings’. Vlak voor zijn dood nam Jennings de nummers op deze cd op. Dit deed hij akoestisch. Na 10 jaar werden de nummers voorzien van een full band arrangement. Deze band bestond uit dezelfde mensen als die in eind jaren 90 in de Waymore Blue’s Band. Het beste nummer van dit album is ‘I Do Believe’. Jennings had dit nummer eerder opgenomen met The Highwaymen. Maar op dit album staat zijn eigen versie en die bezorgd mij elke keer weer kippenvel:
In my own way I’m a believer
in my own way right or wrong
I don’t talk too much about it
it’s something I keep working on
I don’t have too much to build on
my faith has never been that strong

7. Daniël Lohues – Gunder
241009Net als in 2010 en 2011 weer een nieuw album van de beste singer songwriter van Nederland. Althans dat vind ik. De productievste is hij zeker. Net als in 2010 en 2011 werd dit album gepromoot door een theater tour door heel Nederland. Deze plaat is wederom volledig in het Drents dialect gezongen. En dat gegeven spreekt mij erg aan. Net als de vorige plaat ‘Hout Moet’ uit 2011 werkt Lohues op deze plaat wederom samen met Guus Strijbosch (bass) en Bernhard Gepken (gitaren, drums etc.) Dit zorgt voor een mooi sound. Van een ditto plaat met mooie metaforen. Want ’t komp wel goed; hoop staarft et lest.

6. The Wallflowers – Glad All Over
268454Na iets meer dan 7 jaar verscheen dit jaar eindelijk weer een plaat van The Wallflowers. Halverwege de jaren ’00 was dit na Springsteen mijn favoriete band. Door de jaren heen en het uitblijven van nieuw werk is die plek overgenomen door andere bands. Onder andere de nummer 2 van de 12 van 2012.

De band van Jakob Dylan, inderdaad de zoon van Bob. In die 7 jaar hield Dylan zich vooral bezig met 2 solo projecten. Maar nu eindelijk weer een nieuwe plaat. Het album is een mengeling van muziek stijlen geworden. Op 2 nummers speelt Mick Jones mee (gitarist van The Clash). Favoriete nummer is ‘Love Is A Country’. Hopelijk laat een volgend album niet meer 7 jaar op zich wachten.

5. Mark Knopfler – Privateering
256110Een groei plaat in eerste instantie vond ik het dubbelalbum niet heel geweldig maar nadat ik het album in de auto had gedraaid was ik om. Schitterend album met mooie folk muziek, maar ook blues, een beetje country en ouderwetse Dire Straits rock. Een divers album dus. Het titel nummer en ‘Corned Beef City’ speelde hij ook tijdens de 2011 tour. Lees hier het concertverslag. Vooral het laatst genoemde nummer is een hoogtepunt van het dubbelalbum. De hoes van de plaat is misschien wel de mooiste van dit jaar. In iedergeval van deze top 12.

4. Billy Bragg & Wilco – Mermaid Avenue: The Complete Sessions
244572Een verzamelaar van twee eerder cd’s uit 1998 en 2000. Deze compilatie is ter ere van Woody Guthrie. In 2012 was het 100 jaar gelden dat Guthrie werd geboren. De nummers op dit album zijn teksten die Guthrie heeft geschreven maar nooit zijn uitgebracht of op muziek is gezet. De dochter van Guthrie benaderde Billy Bragg om de teksten te zingen. Op zijn beurt koos Bragg weer voor Wilco als begeleidingsband. En dat is een meesterzet geweest. De band Wilco speelt ontzettend strak. Deze 3cd box bevat 47 nummers. Later zou blijken dat de heren van Wilco met iedereen wel willen samenwerken maar met Billy Bragg nooit meer. Maar dat is dus niet te horen op deze cd’s.

3. Bob Dylan – Tempest
260228Een plaat van deze man is altijd goed. Al waren sommige recensenten wel erg lyrisch over deze plaat. Zo zou het de beste plaat zijn die Dylan ooit had gemaakt. Ik heb een andere mening zo vind ik deze plaat wel goed maar niet de beste ooit zijn carrière. Blonde On Blonde (1966), Blood On The Tracks (1975) en Modern Times (2006) vind ik een stukje beter. Dylan heeft deze plaat opgeomen met zijn Tour band.De eerste single van deze plaat ‘Duquesne Whistle’ is een van mijn favorieten van deze plaat. Het bijna 14 minuten (!) durende titelnummer gaat over het zinken van de Titanic.
Het laatste nummer van de plaat is een ode aan John Lennon met als titel ‘Roll On John’. De 71 jarige Dylan heeft weer een prachtig album afgeleverd en verdiend daarom een plek bij de eerste 3.

2. The Gaslight Anthem – Handwritten
251958Tot een paar jaar terug was The Wallfowers mijn favoriete ‘nieuwe’ band. Maar sinds 2008 is The Gaslight Anthem mijn nieuwe favoriete band. Door het album ‘The ’59 Sound’ werd ik fan van deze band uit New Jersey. Waren de vorige albums opgenomen bij het kleine label Sideonedummy. Voor deze plaat werden de heren getekend bij het veel grotere Mercury label. Samen met producer Brendan O’ Brien (Springsteen, Pearl Jam etc.) hebben ze hun beste album tot nu toe afgeleverd. Handwritten het heeft iets melancholisch in de tijd van het internet, Twitter en Facebook.Het album opent met ’45’ een verwijzing naar de platen van vroeger. Voor het 2de nummer ‘Handwritten’ is een videoclip opgenomen en die verteld het verhaal van dit nummer. Een ander prijsnummer is het bonus nummer ‘Blue Dahlia’:

Where’d you get them scars? How blue is your heart?
Is it sad enough to break, she said, “it’s sad enough to break.”
How long was your life?
Was it cold and strange like mine?
Are you man enough to lay here?
She said, “I’m man enough, my baby, come see about me.”
Come see about me.
Come see about me.
Come see about me.
Whenever you’re lonely…

De een na mooiste plaat van 2012. Als ik heel eerlijk ben misschien wel de beste plaat van dit jaar!

1. Bruce Springsteen – Wrecking Ball
239196Een boze Springsteen. Dat zou op het nieuwe album te horen zijn. Springsteen is inderdaad boos. De bankiers en de graaiers in Amerika worden even flink op hun plaats gezet. Dit doet Springsteen zoals zo vaak door het oog van de ‘working class’ Amerikaan. Die het door de economische crisis erg zwaar hebben. Zelfs zo zwaar dat men maar besluit te gaan stelen zoals de hoofdpersoon in ‘Easy Money’. Een van mijn hoogtepunten op het album is ‘Jack Of All Trades’. Het volgende couplet is voor mij de kern van het hele album:

“The banker man grows fat, working man grows thin” “It’s all happened before and it’ll happen again”

Na het Seeger Sessions achtige ‘Death To My Hometown’ – inclusief het laden en afschieten van een pistool. Volgt misschien wel een van de treurigste nummers in Springsteen’s oeuvre, ‘This Depression’.

“Baby, I’ve been down, but never this down” “I’ve been lost, but never this lost”

Maar met het nummer ‘Wrecking Ball’ gaat het weer de positieve kant op. Ook al heb je het op dit moment zo zwaar. Die zware tijden gaan weer weg. En als je liefde in je leven hebt – ‘You’ve Got It’- gaat het nog iets makkelijker. Dan een van de meest opmerkelijkste nummers ‘Rocky Ground’. Je houdt ervan of je vind het niets. Ik vind het een goed nummer, een van de besten op de cd. De rap die er in zit stoort mij niet maar vind ik een mooie toevoeging aan het nummer. Dan volgt het absolute hoogtepunt van de cd. ‘Land Of Hope And Dreams’. Eerst een mooie soulstem, dan komt de mandoline erbij, een drumloopje en dan ineens knalt de E Street Band door je speakers. Vooral het aanzwengelende orgel vind ik geweldig. De sax solo van ‘The Big Man’, Clarence Clemons, maakt het helemaal af.
Als afsluiter van de plaat volgt ‘We Are Alive’ een nummer over de dood maar met opgewekte muziek. Dit nummer doet mij op muzikaal gebied erg denken aan ‘Ring Of Fire’ van Johnny Cash. Mede door de trompet van Curt Ramm.

Op de deluxe versie van de plaat staan nog twee extra nummers. ‘Swallowed Up (In the Belly of the Whale)’ een erg donker nummer, dat mij doet denken aan het album ‘Nebraska’. Tijdens de laatste concerten was ‘American Land’ altijd een vrolijke afsluiter, zo ook op deze plaat. Al is het nummer wel iets meer in de stijl gegoten van dit album.
Als ik dit album vergelijk met de ‘Brendan O’Brien albums’ klinkt dit album, dat geproduceerd is door Ron Aniello, erg fris en helder. Terwijl de producties van O’Brien naar mijn mening soms wat zompig klonken. Al met al vind ik het een erg goede plaat geworden. Goede muziek, sterke teksten, een plaat met een boodschap en een kritische kijk op de huidige economische situatie in de Verenigde Staten. Een van de beste Springsteen platen van het nieuwe millennium. ‘The Rising’ en ‘Magic’ schaal ik persoonlijk nog iets hoger in.

Dit was mijn top 12 van 2012. Albums die het net niet haalden zijn de volgende:
Johan Derksen, Wilfred Genee & Friends – De Helden Van Oranje
Een plaat zo slecht dat hij weer leuk wordt en als VI kijker moest ik deze plaat hebben.
Alabama Shakes – Boys And Girls
Wat een schitterende stem heeft de zangeres van deze groep.
Mumford & Sons – Babel
Een soortgelijke plaat als hun doorbraak plaat, maar niet minder mooi. Favoriet is ‘I Will Wait’
Kris Kristofferson – Feeling Mortal
Van de Cash, Jennings generatie. Een oude man die een plaat maakt en wat voor een!
Willie Nelson – Heroes
Van de Cash, Jennings generatie. Een oude man die een plaat maakt en wat voor een! Hoogtepunt is de mooie cover van Coldplay’s The Scientist. Maar ook de samenwerking met Snoop Dogg levert een leuk nummer op. ‘Roll Me Up And Smoke Me When I Die.
Jamey Johnson – Living For A Song – A Tribute To Hank Cochran
Helaas geen nieuw album van deze country held maar een album vol met nummers van Hank Cochran.