De 10 beste platen van Januari tot Juni 2015: Deel 1 Nummers 10 tot 6

Juli is weer begonnen wat betekend dat de eerste 6 maanden van het jaar er weer op zitten. In dat half jaar zijn er weer een heleboel mooie platen verschenen. Daarom een top 10 van de naar mijn bescheiden mening beste platen die tot nu toe zijn verschenen. De top 10 wordt verdeeld in 2 blogs in deze de nummers 10 tot en met 6 en in een volgend blog de beste 5 platen van dit jaar tot nu toe. Als je op de titel van het album klikt wordt er doorgelinkt naar Spotify alwaar je het album in zijn geheel kunt beluisteren.

10 Kenny B – Kenny B 10 Kenny B - Kenny B
Deze man is een hele grote in zijn moederland Suriname. Sinds dit jaar staat hij onder contract bij de Nederlandse platenmaatschappij Top Notch. Met zijn ‘selftitled’ album brengt Kenny B zijn eerste plaat uit. Natuurlijk met de megahit ‘Parijs’ maar ook ‘Als Je Gaat’ en ‘Alleen Jij’ vind ik erg fijne nummers. Dit komt mede door het reggae geluid dat vooral met mooi weer erg fijn is. Ook doet deze plaat mij erg denken aan mijn stagetijd in Suriname. Wat dan nog weer vergroot wordt door de nummers die in het Sranantongo (Surinaams) worden gezongen. Inmiddels is Kenny B ook ontdekt door andere zangers zoals Guus Meeuwis die op dit moment een hit heeft met zijn bewerking van het nummer ‘Jij Bent De Liefde’ dat vooral in de versie van Meeuwis erg doet denken aan ‘Secret Garden’ van Bruce Springsteen. Tijdens de concerten van Meeuwis in het Philips Stadion afgelopen juni werd het eerder genoemde nummer als duet gezongen door Meeuwis en Kenny B. Afsluiter is het nummer ‘Paramaribo’ dat hij samen zingt met Jeffrey Spalburg. Die laatste heeft zijn hitje ‘Hengeloo’ aangepast en maakte samen met Kenny B een ode aan Paramaribo.

9 Steve Earle & The Dukes – Terraplane
09 Steve Earle & The Dukes - TerraplaneEen geweldige roots plaat van de dit jaar 60 geworden Steve Earle. Die en pasant zijn huwelijk met Allison Moorer ontbonden zag worden, zijn zevende al(!). Ja en dan kan ik mij voorstellen dat je de blues wel krijgt en dat is te horen op deze plaat.  Een van de hoogtepunten van het album is ‘Better Off Alone’. Waar je de pijn van de scheiding hoort en de zanger erachter komt dat het maar beter is dat hij alleen blijft. Earle’s begeleidingsband The Dukes voorziet de teksten van mooie roots en blues muziekstijlen. Dit album is niet het standaard ‘break-up’ album geworden zoals Springsteen met ‘Tunnel Of Love’ en Tom Petty met ‘Echo’ die wel maakten, hier deelt Earle ook steken onder water uit aan zijn ex vrouw. Maar bezingt hij ook andere nare dingen, geen geld, geen werk etc.

8 Mark Knopfler – Tracker 08 Mark Knopfler - Tracker
Begin dit jaar zette Knopfler de single ‘Beryl’ online als aanloop naar zijn nieuwe album ‘Tracker’. Dit is Knopfler zoals ik hem het liefst hoor. Het kenmerkende gitaar geluid dat je uit duizenden herkend. De rest van het album staat vol met een heel palet aan verschillende muziekvormen en klanken, zelfs de saxofoon is terug! Het prijsnummer van het album is ‘Wherever I Go’ een duet met Ruth Moody, die andere nummers ook voorziet van haar mooie backgroundvocals zoals in het nummer ‘Skydiver’. Knopfler heeft weer een mooi album afgeleverd vol met heerlijke autorij/laidback muziek. Niets spectaculairs maar gewoon een hele degelijke plaat.

7 American Aquarium – Wolves 07 American Aquarium - Wolves Plaat nummer vier van deze heren uit Raleigh, North Carolina en dit is dan eindelijk hun doorbraak plaat, bij het grote publiek. Waren hun vorige platen nog echte alt. country platen met deze plaat zoeken ze de grenzen op van het genre. Daardoor is het album niet in een bepaald hokje te plaatsen. En dat is maar goed ook. In vergelijking met hun vorige albums is de band hoorbaar gegroeid zowel qua muziek maar zeker ook de teksten. Die bij vlagen doen denken aan het werk van Bruce Springsteen. Naast de standaard instrumentatie die je op een dergelijke plaat mag verwachten zijn er op sommige nummers ook blazers te horen om de muziek nog wat extra kracht bij te zetten. Een van de beste nummers op het album is ‘The Losing Side Of 25’. De eerste helft van het nummer bespreekt alle dingen wat slecht is aan het leven van de zanger terwijl in het tweede deel van het nummer hij zijn situatie accepteert en het toch best fijn voor elkaar heeft. Een andere favoriet is een ode aan de thuisstaat van de heren ‘Old North State’.

6 John Moreland – High On Tulsa Heat 06 John Moreland - High On Tulsa Heat
Moreland geboren Texaan maar opgegroeid in Oklahoma is al een kleine 20 jaar bezig met het schrijven van liedjes. Terwijl hij nog 30 moet worden. Met dat gegeven in mijn achterhoofd is dat moeilijk te geloven. Moreland heeft een ontzettend doorleefde stem en schrijft nummers die ook zo van inspiratiebron Steve Earle hadden kunnen zijn. Het album zit vol met nummers over het leven in Oklahoma. Hoogtepunten zijn de nummers ‘Cleveland County Blues’ en het kippenvel bezorgende ‘You Don’t Care For Me Enough To Cry’. Luister en huiver echt schitterend:

Dat waren de eerste vijf albums van mijn top 10 tot juli 2015. Deel 2 met de top 5 volgt snel!