Concert: The Common Linnets ‘Hallooo Enschede’

FullSizeRenderHet concert van The Common Linnets afgelopen 9 mei smaakte naar meer dus toen er tijdens het concert een nieuwe tour werd aangekondigd hebben we direct maar weer kaarten besteld , voor 13 november 2015 in het muziekcentrum in Enschede. Na een miniconcert in de Media Markt in Hengelo op 8 oktober. Daar speelden Ilse DeLange en JB Meijers ‘We Don’t Make The Wind Blow’, ‘Proud’, ‘In Your Eyes’ en afsluiter van de akoestische set was ‘Calm After The Storm’. Een mooie opwarmer en een uitstekend moment om nog een paar albums meer te verkopen. En geef ze eens ongelijk. Het album ‘II’ is een waardig opvolger van de eerste plaat van The Common Linnets. De band is een hechte vriendengroep geworden en ook hun stemmen passen erg goed bij elkaar. Al met al dus genoeg redenen om uit te kijken naar het concert.

Na een heel fijn bericht van mijn werkgever dat mijn contract wordt omgezet naar een zoals het zo mooi heet, dienstverband voor onbepaalde tijd, reed ik tegen 17 uur richting Enschede. Louise die wederom mee ging naar The Common Linnets, was al in Enschede. Niet veel later de auto geparkeerd op het stationsplein en toen door naar Happy Italy waar Louise al op mij zat te wachten. Nadat we erg lekker hadden gegeten, liepen we rond half 8 richting het Muziekcentrum. Dat op de letterlijke steenworp afstand van Happy Italy ligt. Jassen weggebracht en toen op zoek naar een mooie plek, die we vonden voor het mengpaneel. Na een klein kwartier gewacht te hebben kwam J.B. Meijers het podium en speelde de eerste tonen van ‘We Don’t Make The Wind Blow’, waarna de rest van de band het podium op kwam en het concert echt begon. Na een kort ‘Halloo Enschede’ van DeLange gingen ze verder met ‘Lovers And Liars’ gevolgd ‘door Hungry Hands’. Daarna volgde een lange monoloog van DeLange over de Bambi Awards in Berlijn en Sylvie Meis. Ondanks dat het een lang verhaal was, moest dit even verteld worden volgens DeLange ook om de zenuwen te bedwingen. Tot grote hilariteit op het podium dat weer over sloeg op de zaal. Daarna tijd voor toch wel mijn favoriete nummer van The Common Linnets namelijk ‘Give Me A Reason’.

Daarna was het de beurt aan Matthew Crosby om de leadzang over te nemen voor het nummer ‘Better Than That’. Een van de hoogtepuntjes van de avond en van de nieuwste plaat. Daarna was het de beurt aan Jake Etheridge, voor de leadzang op het prachtige ‘Soho Waltz’. Daarna was het tijd voor het stevigere Linnets werk met ‘In Your Eyes’ gevolgd door het banjo gedreven ‘Walls Of Jericho’. Na deze nummers begon Ilse DeLange te vertellen over een demo die ze een paar weken geleden had gekregen. Ze was er zo van onder de indruk dat iedereen dit moest horen. En dus werd Midas geïntroduceerd en het podium opgeroepen. Midas is op dit moment bezig met het opnemen van een plaat met als producers gitarist Martijn van Agt en drummer Bart Vergoossen. ‘Ik heb even een Oprah momentje’ vertelde DeLange toen. Bij de merchandise stand kon iedereen de sampler cd van Midas gratis meenemen. Ik moest het eerst nog zien na het eerste nummer was ik behoorlijk onder de indruk. En na het tweede nummer ‘Amy’ nog meer.

De sampler cd moesten we als het afgelopen was maar even ophalen bij de stand. Hoe gaaf is het om een paar weken terug nog alleen op je gitaar te moeten spelen en nu een erg goede begeleidingsband hebt in de vorm van The Common Linnets. Begin 2016 komt de plaat uit van Midas en na de twee nummers die hij zong ben ik daar erg benieuwd naar! Daarna werd Midas bedankt en ging het concert verder met ‘That Part’ toen het intro werd gespeeld dachten velen dat dit ‘Calm After The Storm’ was maar dat werd door DeLange al snel ontkracht. ‘That Part’ ging zo vertelde DeLange over het stuklopen van een relatie. Met weer een hoofdrol voor Matthew Crosby, ik hoop dat ze meneer uit zelf een solo plaat gaat maken! ‘Hearts On Fire’ was het volgende nummer waarna er een nieuw nummer werd gespeeld die DeLange Etheridge en Daniël Lohues hadden geschreven voor de eerste plaat. Een leuk nummer voorzien van een mooi mondharmonica stukje zoals dat bekend is van Lohues. Jake Etheridge zong het nummer evenals het volgende nummer dat hij begon wie er al wel eens in Oklahoma is geweest. Maar daar kwam weinig reactie op van uit het publiek. ‘Dust Of Oklahoma’ werd gespeeld gevolgd door het mooie ‘Still Loving After You’. Daarna was het tijd voor twee voetstampers ‘Days Of Endless Time’ gevolgd door een nog grotere voetstamper ‘Time Has No Mercy’. Daarna volgde ‘As If Only’ na dit nummer werd dan echt begonnen met het intro voor ‘Calm After The Storm’ tijdens dit intro vertelde DeLange over de IMG_4479totstandkoming van dit nummer. JB Meijers was op de laatste schrijfdag als eerste in de studio en had een riffje plus wat tekst in zijn hoofd. Toen DeLange binnenkwam en vroeg waar Meijers mee bezig was, was ze direct enthousiast en ging terug naar het hotel om de anderen te halen. ‘Iedereen vond het mooi, nou en toen hebben we het nummer maar op de plaat gezet’. Zo vertelde DeLange. En de rest is geschiedenis zoals ze dan zo mooi zeggen. Met ‘Calm After The Storm’ kwam er een eind aan de eerste set. Na dat we werden bedankt voor onze komst liep de band even van het podium af om niet veel later terug te komen voor de toegiften. Die begonnen met ‘Proud’ ik denk dat dit nummer geschreven is over de periode met Waylon:

You said fight in the hearts of all of us
Fights, you starts it just because you need it to be proud, proud

Dit nummer werd gevolgd door het mooie ‘Runaway Man’ en met ‘Arms Of Salvation’ kwam er een eind aan het concert. Na een paar buigingen en bedankjes liepen Ilse DeLange en haar mannen van het podium af. Na nog even gewacht te hebben tot de grootste drukte weg was hebben we de jassen opgehaald en ons een weg gebaand naar de merchandise stand om de cd van Midas op te halen. Maar die waren toen we daar aankwamen allemaal op. Dus toen door naar buiten en na een blik op de klok bleek het net 21.45 uur te zijn. Dat vond ik wat kort maar tijdens het concert zelf kwam het helemaal niet gehaast over en ook het aantal nummers is normaal. Dit was het enige minpuntje van de avond. Het was weer een schitterend concert! The Common Linnets zijn zoals ik aan het begin schreef een echte vriendengroep en dat stralen ze ook uit op het podium. Er werden regelmatig grappen gemaakt of lachend naar elkaar gekeken.

Mocht je nog in de gelegenheid zijn ga ze zien!!

Setlist:
We Don’t Make The Wind Blow/Lovers And Liars/Hungry Hands/Give Me A Reason/Better Than That/Soho Waltz/In Your Eyes/Walls Of Jericho /Midas song 1/Amy (Midas)/That Part/Hearts On Fire /Waiting Game/Dust Of Oklahoma/Still Loving After You/Days Of Endless Times/Time Has No Mercy/As If Only/Calm After The Storm//Proud/Runaway Man/Arms Of Salvation

Band:
Ilse DeLange – vocals, guitar
JB Meijers – vocals, guitar, steel guitar, pedalsteel guitar, piano
Matthew Crosby – vocals, guitar, piano, organ
Jake Etheridge – vocals, guitar, piano, harmonica
Bart Vergoossen – drums
Martijn van Agt – guitars, pedalsteel
Aram Kersbergen – bass

Midas – vocals, guitar

Gezien:
The Common Linnets
Tour 2015
13-11-2015. Muziekcentrum, Enschede, NL