IMG_3234Begin dit jaar zag ik bij toeval in de theatergids van het Amphion in Doetinchem de naam Roger McGuinn staan en die man kende ik van een optreden met Bruce Springsteen en zijn samenwerking met Tom Petty. Later ontdekte ik pas dat hij een van de oprichters van The Byrds is. Maar zo’n grote naam in Doetinchem of all places vond ik bijzonder. Dus maar even op internet gekeken of dit waar was. Na dat ik McGuinn’s website had bezocht bleek het om de echte Roger McGuinn te gaan. Frank geappt of hij mee wilde, ook Dennis wilde wel weer mee.

Zaterdag 11 oktober was het dan zover. Rond half 8 vertrokken uit Groenlo en na een klein half uurtje liepen we het Amphion binnen. Na wat gedronken te hebben liepen we de zaal in, nou ja zaal, zaaltje is een betere benaming. Naar mijn idee kunnen er maximaal 300 man in. Op het podium stonden 4 planten en een 7 snarige custom made gitaar.
Rond half 9 kwam McGuinn het podium opgelopen met een Rickenbacker elektrische gitaar om en begon te spelen. ‘My Back Pages’, een cover van Bob Dylan was het eerste nummer van de avond. Ook een mooi nummer om de avond mee te openen omdat tijdens het concert McGuinn veel, heel veel vertelde over zijn leven als muzikant. Het concert was een soort terugblik op zijn carrière oftewel zijn eigen Back Pages.

Het tweede nummer was wederom een cover, van McGuinn’s vriend Bob Dylan, ‘You Ain’t Goin’ Nowhere’. Daarna ging McGuinn nog wat verder terug in de tijd met een nummer van Woody Guthrie namelijk ‘Pretty Boy Floyd’. Gevolgd door ‘Rock Island Line’ van John Lomax en groot gemaakt door Ledbelly. Ik kende dit nummer vooral in de versie die Johnny Cash op heeft genomen. Na alle covers was het tijd voor een nummer dat door McGuinn zelf was geschreven namelijk ‘Ballad Of Easy Rider’ hierbij kreeg hij wel hulp van Dylan. McGuinn vertelde dat de producent van de film, een bioscoop had gehuurd zo dat hij de film aan Dylan kon laten zien en hem de vraag kon stellen of hij er een nummer over wilde maken voor de soundtrack. Nadat de film was afgelopen gaf Dylan de producent een blaadje met daarop ‘Flow River flow’ en de boodschap dat hij hiermee maar naar McGuinn moest gaan zodat McGuinn daar een nummer van kon maken. Na een vliegreis van New York naar Los Angeles gaf de producent het briefje aan McGuinn die daar uiteindelijk het nummer ‘Ballad Of Easy Rider’ van maakte.

IMG_3238Na afloop van dit nummer vertelde McGuinn dat hij Bob Dylan ook de credits had gegeven voor dit nummer. Toen Dylan dat te horen kreeg (en het geld binnen liep) belde hij McGuinn op dat de credits voor die regel niet nodig was. Hierna speelde McGuinn weer een nummer van Dylan namelijk ‘It’s Alright Ma (I’m Only Bleeding)’. Daarna vertelde McGuinn een verhaal over FM radio golven die oneindig ver konden komen dat gegeven gaf hem inspiratie tot het schrijven van ‘Mr. Spaceman’. Voor het volgende nummer pakte McGuinn zijn telefoon en liet ons een geluidsopname horen dat een inleiding was tot het Byrds nummer ‘5D Fith Dimension’. Na dit nummer was het de beurt aan nog een Dylan nummer namelijk ‘Knockin’ On Heavens Door’. Daarna was het tijd voor McGuinn’s solo werk met ‘The Grapes Of Wrath’ en het schitterende ‘Russian Hill’. Na nog een traditional met ‘Randy Dandy Oh’ gevolgd door eigen werk in de vorm van ‘Jolly Roger’ dit was ook de afsluiter van de eerste set en tijd voor een kleine pauze.

Rond half 10 ging de bel om de zaal weer in te gaan en niet veel later kwam McGuinn spelend op zijn Rickenbacker weer het podium opgelopen en begon hij ‘So You Want To Be A Rock ’n Roll Star’ te spelen. Een nummer dat ik vooral kende door de versie van Tom Petty. Dat had McGuinn ook gemerkt tijdens zijn tours als hij dit nummer speelde. Men dacht namelijk echt dat hij een cover speelde van Tom Petty. Om dan toch een cover te spelen, speelde hij na dit nummer Petty’s ‘American Girl’. Daarna bleef McGuinn het nog even over Tom Petty hebben om het volgende nummer in te leiden dat ze samen hadden geschreven: ‘King Of The Hill’. Daarna was het tijd voor ‘Chestnut Mare’ schitterend nummer overigens. Na een anekdote over The Beach Boys en het schrijven van Beach music speelde McGuinn het nummer ‘Beach Ball’ maar zoals hij zelf vertelde surf muziek uit New York bestaat niet. Na ‘You Showed Me’ en ‘The Water is Wide’ was het tijd voor een lange inleiding waarin McGuinn vertelde over het ontstaan van The Byrds en de eerste opnamesessies waarin uiteindelijk ‘Mr Tambourine Man’ van Bob Dylan werd gecovered en overgoten met een Beatlesk Byrds sausje. Het laatste nummer van de set was ‘Eigth Miles High’ wat McGuinn had geschreven naar aanleiding van de eerste tour van The Byrds in Europa. Na een groot applaus en een Thank You liep McGuinn van het podium af om niet veel later terug te komen voor de toegiften die hij begon met nog een echte Byrds klassieker ‘Turn, Turn, Turn’. Geschreven door Pete Seeger. Dit leverde ook veel meezingers op tijdens het nummer tot groot plezier van McGuinn. Het een na laatste nummer was ‘I’ll Feel A Whole Lot Better’. Dit nummer ken ik dan ook weer door Tom Petty’s versie. Het laatste nummer van de avond schreef McGuinn samen met zijn vrouw namelijk ‘May The Road Rise To Meet You’. Een schitterend afscheidsnummer. Na een staande ovatie een paar thank you’s van McGuinn en een paar buigingen liep hij van het podium af.

IMG_3236Een mooi en intiem concert van deze held. Met ik denk om en nabij de 200 man in de zaal vertelde McGuinn over zijn leven als muzikant, zijn inspiratiebronnen en interessante anekdotes over andere helden van mij zoals Bob Dylan en Tom Petty. Dit alles omlijst door mooie nummers in akoestische vorm en een paar nummers uitgevoerd met een elektrische gitaar. Al met al een mooie avond en erg tof om deze 72 (!) jarige held in het echt te hebben gezien!

Band:
Roger McGuinn – vocals, guitars

Setlist:
My Back Pages(Bob Dylan cover)/You Ain’t Goin’ Nowhere(Bob Dylan cover)/Pretty Boy Floyd(Woody Guthrie cover)/Rock Island Line(John Lomax cover)/Ballad of Easy Rider/It’s Alright, Ma (I’m Only Bleeding)(Bob Dylan cover)/Mr. Spaceman/5D (Fifth Dimension)/The Grapes of Wrath/Russian Hill/Randy Dandy Oh([traditional] cover)/Jolly Roger/Knockin’ on Heaven’s Door(Bob Dylan cover)//So You Want to Be a Rock ‘n’ Roll Star/American Girl(Tom Petty and the Heartbreakers cover)/King of the Hill/Chestnut Mare/Beach Ball/You Showed Me/The Water Is Wide(traditional)/Mr. Tambourine Man(Bob Dylan cover)/Eight Miles High///Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season)(Pete Seeger cover)/I’ll Feel a Whole Lot Better/ May the Road Rise to Meet You