Concert: Høken met Normaal!

IMG_3433Normaal, Achterhoeksexport product nummer één, zoals de band rondom Bennie Jolink wel eens wordt omschreven. Als echte Achterhoeker moet je dus ooit een keer bij Normaal zijn geweest. Toen ik afgelopen jaar zag dat ze een afscheidstour aankondigden en tegelijk hun 40 jarig jubileum vierden, moest ik hier natuurlijk bij zijn. Dus kaarten besteld voor het eerste van 3 theaterconcerten in 2015 op 6 februari in het Amphion in het altijd gezellige Doetinchem en dichtbij het høkers bolwerk Hummelo.

Samen met mijn broertje reden we iets over zeven weg uit Groenlo en rond half acht waren we in Doetinchem, auto op de parkeerplaats en snel naar binnen want het was koud. Kaartje gescand en toen richting de zaal gelopen. Waar de deuren net open waren gegaan dus konden we direct op zoek naar de plaatsen op rij 3, dus mooi dichtbij het podium. Even voor 20 uur kwamen er een aantal mannen en vrouwen met jachthoorns het podium opgelopen om een stukje te blazen. Daarna gingen de gordijnen open en begon Normaal heel beschaafd en rustig met een viertal nummers over de natuur en jagen. Na het laatste nummer uit dat vierluik ‘Wintertied’ ging de jas uit bij Jolink en werd de stoel weg gezet voor het jazzy ‘Effen Gin Gezeur’ een nummer gemaakt voor theaterconcerten.

In ’t donker op ’t chique pluche
Doar vuult de kale kak zich thuus
Rangen en standen doar kiekt wi-j deur
Leun moar achteroaver en gin gezeur

IMG_3435Na het nummer ‘Sloa Ow Vrouw’ dat op wat hilariteit kon rekenen in de zaal liep Bennie Jolink van het podium af en was het de beurt aan bassist Willem Terhorst om een nummer te zingen een klassiekertje in het oevre van Normaal namelijk ‘Noar ’t Café’. Waarop Terhorst geweldig zat te ploegen op zijn bas! Daarna was het tijd voor drummer Timo Kelder om een nummer te zingen ‘Machtig mooi lief en lekker deerntjen’ dat aan het begin verdacht veel leek op ‘Deerntjen’ van Boh Foi Toch. Na dit nummer kwam Jolink weer het podium op om de leadzang weer voor zijn rekening te nemen te beginnen met ‘Is Sprekken Zilver’ gevolgd door weer een klassieker ‘De Boer Dat Is De Keerl’. Met ‘Groezels Oaver De Rugge’ werd de eerste cover van de avond gespeeld. Nou ja, cover het nummer komt van de Motorband. In die band zitten Bennie Jolink, Jan Willm Tolkamp van Normaal en Gijs Jolink en Hendrik Jan Lovink van Jovink & De Voederbietels.
Met ‘Wi-j Doet ’t Samen’, ‘Zei de Pröhs’ en ‘Jagen in ’t bos’. Kwam er een eind aan de eerst set en was het tijd voor pauze en een colaatje.

Toen de pauze afgelopen was, was het tijd voor reggae. Jolink in Jamaicaanse kledij en rastakapsel. Met ‘Donder Op Vuile Klootzak’ werd de tweede set geopend dit nummer komt van de nieuwste studioplaat van Normaal namelijk ‘Halve Soul, Helemaol Høken’. Daarna een soort van terugblik op het leven van Bertus en Tinus van ‘Oerend Hard’. Die niet waren verongelukt maar gewoon gelukkig door leefden in het nummer ‘Kallem An’. Tijdens het daarop volgende nummer ‘Ik Bun Moar Een Eenvoudige Boerenlul’, ging het brandalarm af en werden we vriendelijk verzocht door dat computer ‘wief’ om de zaal te verlaten maar volgens Bennie konden we rustig blijven zitten want achter het podium zat iemand een jointje te roken. IMG_3437Daarna viel ook nog een deel van de stroom uit waardoor ook de teleprompter van Jolink het niet meer deed. De blazerssectie besloten toen maar om even een biertje te halen. Jolink en de zijnen ouwehoerden wat op het podium en na een kleine 5 minuten deed alles het weer. En werd ‘…Boerenlul’ op nieuw ingezet. Gevolgd door het laatste nummer uit het reggae deel namelijk ‘Wiet Is Niet Ver’. Na dit nummer liep Jolink weer van het podium af om zich om te kleden en was het tijd voor Roel Spanjers om zich te ontfermen over een van mijn favoriete nummers van Normaal ‘Net Als Gisteren’. Dit nummer werd gevolgd door een briljante versie van ‘Oh Deerne’ met op zang Jan Willm Tolkamp maar ook gaf hij briljante gitaarsolo’s weg tijdens dit nummer. Schitterend! Daarna kwam Jolink weer het podium op om nog een nummer te zingen over een dame namelijk ‘Alie’. Na dit nummer was het tijd voor een serieuze noot. Afgelopen jaar overleed een van de oprichters van Normaal, Jan “Brekken Jan Schampschot” Manschot aan kanker. Voor het programma Sta op tegen kanker, schreef Jolink ‘En Dan Kan Ik Niks’. Voordat Jolink dit nummer inzette was er eerst luid applaus als soort van eerbetoon aan Manschot gevolgd door het nummer zelf. Heel mooi!

Daarna was het tijd voor ‘Dat Kump Deur Ow’ dat de sfeer in de zaal weer terugbracht na voor het nummer ‘En Dan Kan Ik Niks’. Die sfeer werd nog mooier en uitbundiger toen Jolink en de zijnen ‘Oerend Zacht’ in begonnen te zetten. Dit is de rustige versie van ‘Oerend Hard’ dit keer niet over motorcrossers maar over inbrekers. Maar tegen het eind van het nummer ging het toch over op de tekst van ‘Oerend Hard’ waardoor de zaal massaal in de benen kwam. Het laatste nummer van de set was de ‘Prima Medley’ een variatie op het bekende ‘Buena Sera, Oh Marie’. Na dit nummer liep de band van het podium af en werd er een microfoon neergezet op het podium. Niet veel later kwamen de heren weer het podium op om twee nummers á capella te brengen ‘Gerstevelden’ en het volkslied onder de Normaal aanhangers ‘Vrouw Haverkamp’. Daarna pakte iedereen zijn instrument er weer bij en werd de zoon/man/neef van vrouw Haverkamp bezongen namelijk ‘Hendrik Haverkamp’ daarna liep de band weer van het podium af om terug te komen voor nog een toegift. Het nummer ‘Ballade van de Muzikant’ geschreven door Jan Manschot was een prachtige afsluiter van een schitterende avond.

Na het laatste nummer werden we bedankt en met een kort ‘good gaon en ajuus’ liep Jolink van het podium. Niet veel later gingen de zaallichten aan en stroomde de zaal leeg op weg naar de uitgang. Eenmaal buiten was het toch alweer kwart voor elf geworden.

Een prachtige avond met mooie muziek in het prachtige Achterhoekse dialect. Normaal ga ze zien zolang het nog kan!!

Setlist:
Ik wil ’t van dichtbi-j zien/Kippevel/Wat mooi/Wintertied/Sloa ow vrouw/Noar ’t café/Machtig mooi lief en lekker deerntjen/Is sprekken zilver/De boer dat is de keerl/Groezels oaver de rugge/Zei de Pröhs/Jagen in ’t bos//Donder op vuile klootzak/Ik bun moar een eenvoudige boerenlul/Doe effen normaal/Wiet is niet ver/Net as gisteren/Oh deerne/Alie/En dan kan ik niks/Dat kump deur ow/Prima medley/Gerstevelden/Oerend zacht///Vrouw Haverkamp/Hendrik Haverkamp/Wi-j doet ’t samen/Ballade van de muzikant

Band:
Bennie Jolink – Zang, Gitaar
Willem Terhorst – Bas, Zang
Roel Spanjers – Keyboard, Zang
Jan Wilm Tolkamp – Gitaar, Zang
Timo Kelder – Drum

Blazerssectie olv: Jan de Ligt – Saxofoon