Concert: Er gaat niets boven -Groningen- Dave Matthews!

Er gaat niets boven Groningen Dave Matthews!

Dave Matthews, een grote onbekende in Nederland en Europa. In zijn thuisland Amerika wordt hij geplaatst in rijtjes samen met onder andere Bruce Springsteen. Samen met zijn band de Dave Matthews Band jamt hij er in concerten rustig op los. Zo worden nummers die op de plaat een minuutje of vier duren live uitgesponnen tot jamsessies van dik 20 minuten. In 2015 heb ik lang getwijfeld of ik naar het concert zou gaan wat Dave Matthews en zijn mannen zouden geven in de, toen nog, Heineken Music Hall. Uiteindelijk ben ik niet gegaan. In oktober van het vorig jaar werd bekend dat Dave Matthews weer naar Nederland zou komen, ditmaal samen met mede bandlid Tim Reynolds voor een akoestisch optreden. Ze gaven niet 1 maar twee concerten in Nederland op 25 maart 2017 in Groningen en op 26 maart in de Afas Live zoals de HMH nu heet, in Amsterdam. Het verschil was dat er in Groningen vrije plaats keus was tussen staan of zitten. In de Afas kon je alleen zitten. Dus de keus was snel gemaakt. Het werd dus de Oosterpoort in Groningen. Een zaal waar ik nog nooit was geweest. Qua afstand even ver als Amsterdam.

Na een goede 2,5 uur rijden reed ik zaterdagmiddag Groningen binnen, auto geparkeerd in de parkeergarage naast De Oosterpoort en even een beetje rond gekeken in Groningen. Een hapje gegeten bij de McDonalds en toen weer terug naar de Oosterpoort gelopen. Daar was inmiddels al een rij ontstaan voor de ingang van de zaal. Na een klein half uurtje ging de zaal open. De mooie staanplaatsen bij het podium waren al snel vergeven. Dus besloot ik op de tribune te gaan zitten. Dat was een goede keuze. Naast mij kwamen al snel een groepje Amerikanen zitten, achter mij een groepje Duitsers.

Tegen kwart voor acht kwamen, onder luid gejuich Dave Matthews en Tim Reynolds het podium opgelopen. Wat volgde was een avond vol geweldige muziek, leuke anekdotes van Matthews en Tim Reynolds speelde twee solo nummers ‘Chatterbox’ en ‘Betrayal’. Matthews en Reynolds speelden veel favorieten van mij, zoals ‘Satellite’, ‘Warehouse’, ‘Lie In Our Graves’, ‘Jimi Thing’ en zo kan ik nog wel even door gaan. Ook mooi waren de voor mij nog wat onbekendere nummers zoals ‘Old Dirt Hill (Bring That Beat Back)’ en ‘Crush’. Ook speelde Matthews en Reynolds nummers die nog niet op de plaat waren verschenen zoals ‘Virginia In The Rain’ en ‘Black And Blue Bird’. Ook was er ruimte voor werk van Matthews zijn solo plaat ‘Some Devil’ zoals het prachtige ‘Grave Digger’.

Na dik drie uur spelen zat het erop. Matthews deelde nog wat handtekeningen uit en trok nog een jonge fan op het podium voor een selfie. De Amerikanen naast mij waren uitzinnig en dat gold ook voor mij. Wat een schitterend concert. Na afloop baalde ik nog meer dat ik in 2015 niet naar hun concert in de HMH ben geweest.
Was ik al een redelijke liefhebber van Matthews en zijn vrienden na dit concert komen ze gewoon in het lijstje met Bruce Springsteen, Tom Petty, Sturgill Simpson en Jason Isbell. Mochten ze de komende jaren weer naar Nederland komen ben ik daar 100% zeker bij.


Gezien:

Dave Matthews & Tim Reynolds
An Evening With
25-03-2017. De Oosterpoort, Groningen, NL

Band:

Dave Matthews – vocals, guitar, piano
Tim Reynolds – guitar

Setlist:
Don’t Drink the Water/Satellite/Warehouse/Old Dirt Hill (Bring That Beat Back)/Crush/Black and Blue Bird/Save Me/Samurai Cop/Lie in Our Graves/Chatterbox (Tim Reynolds)/Virginia in the Rain/Jimi Thing/So Damn Lucky/Stay or Leave/#41/Rooftop/You & Me/Betrayal(Tim Reynolds)/Out of My Hands/Crash Into Me/Fool to Think/The Space Between/What Would You Say/Two Step//Gravedigger/Dancing Nancies///Ants Marching