Concert: Kacey Musgraves – “It’s heet” in Paradiso, Amsterdam – Deeper (un)Well Tour 2024

Het was alweer even geleden dat Kacey Musgraves in Nederland was voor een concert, daarvoor moeten we terug naar 2018 toen nog met de ‘Golden Hour’ tour. Ze stond toen in de grote zaal van de Melkweg. Nu 6 jaar later staat ze in de grote zaal van Paradiso voor niet één maar twee uitverkochte concerten.

Eerder dit jaar bracht ze haar nieuwe album uit, getiteld ‘Deeper Well’ dat is ook de titel van de gelijknamige wereld tour. Maar het had ook de ‘Deeper Unwell’ tour kunnen heten aldus Musgraves tijdens het concert. Net voor de start van de Europese Tour in Dublin, was ze een rondje wezen fietsen door het Ierse land, was gevallen, had wat gegeten bij een kraampje aan de kant van de weg, waarna ze een voedselvergiftiging had opgelopen. Maar ook de rest van de band was niet ongeschonden de tour gestart met veel ziekte, de achtergrondzangeres Sarah Buxton had zelfs op de ochtend van 1 mei nog lopen overgegeven op de trap van het hotel. Dus de tour was niet zonder slag of stoot begonnen.

Na een mooi voorprogramma van Maddi Diaz, die eenmaal in Europa tot de ontdekking kwam dat Delta Airlines haar twintig jaar oude gitaar kapot had gemaakt (fuck Delta), was het tijd voor de roadies om alles klaar te maken voor het optreden van Kacey Musgraves en haar band.

De zaal was ramvol met een mooi gemêleerd gezelschap toen de band rond kwart voor negen het podium op kwam. Tijdens de eerste noten van opener ‘Cardinal’ kwam Musgraves onder luid gejuich het podium op. Tijdens dit nummer gingen mijn gedachten even terug naar 2018 toen ik John Prine in deze zaal zag optreden. Prine overleed in 2020 en was een mentor voor Musgraves. En van grote invloed op haar songwriting. Musgraves schreef dit nummer met Prine in gedachten. Na de opener volgde ‘Heart Of The Woods’ en dat was een tour première tijdens dit derde concert van deze tournee. Naast veel werk van ‘Deeper Well’ speelde ze in het begin van de set ook twee nummers van ‘Golden Hour’ met ‘Butterflies’ en ‘Lonely Weekend’ (met heel veel vallende papieren sterretjes uit het dak van Paradiso). Na ‘Lonely Millionair’ werden er twee krukken op het podium gezet waarna Musgraves, zittend op de kruk begon te vertellen over dat ze naar de Keukenhof was geweest en dat ze blij was om weer in Nederland te zijn. Het was volgens eigen zeggen te lang geleden. Daarnaast verwees ze nog naar het weer en de temperatuur in Paradiso die behoorlijk warm was. En vroeg ze zich af wat ‘hot’ in de Nederlandse taal was waarna een paar mensen uit de zaal ‘heet’ riepen. Na een kleine valse start werd ‘Follow Your Arrow’ gespeeld in een schitterende akoestische uitvoering. Gevolgd door het nog mooiere ‘The Architect’. Via ‘Heaven Is’ en ’Jade Green’ dat eindigde met wat geluidseffecten van onweer. Dat de vorige avond ook boven Amsterdam had huisgehouden. Tijdens die geluidseffecten liep de band van het podium af, behalve Musgraves en John Witt voor een kippenvel bezorgende piano versie van ‘Rainbow’. En nadat de band weer het podium op was gelopen werd ‘Golden Hour’ ingezet, daarna volgde ‘Anime Eyes’. Tot mijn verassing speelde ze ook nog de hit die ze op dit moment met Zach Bryan heeft: ‘I Remember Everything’ en als afsluiter van de set ‘High Horse’. Maar daarna liepen de band en Musgraves niet van het podium af maar vertelde ze dat ze liever met ons in het moment wilde blijven. En niet zo’n zin had in het toneelstukje van het podium aflopen en terug te komen voor de toegiften. Terwijl iedereen weet dat er toch nog wel nummers gespeeld gaan worden. Daarnaast vertelde ze dat we als mens meer het moment moeten koesteren. Want zoals we bij elkaar in de zaal stonden en zaten komt niet meer terug. Waarmee ik dit concertjaar al drie artiesten, Israel Nash, Tyler Childers en nu dus Kacey Musgraves heb gehoord over in het moment zijn. Na nog wat bedankjes en een fuck Delta toen ze vertelde over Madi Diaz, was het tijd voor ‘Merry Go ‘Round’ haar eerste single uit 2013 over het dorp waar ze vandaan kwam. Gevolgd door ‘Slow Burn’ en nog een mooie cover van Bob Marley’s, ‘Three Little Birds’. Waarna Musgraves ons bedankte en van het podium liep, de band speelde nog even door waarna ze ook van het podium liepen en de lichten in de zaal weer aangingen.

Na een concert ben ik niet vaak sprakeloos maar dat was na afloop van dit concert wel het geval. Vanaf het tweede nummer steeg de energie in de zaal naar ongekende hoogten. Net als de tempratuur trouwens maar dat terzijde. Het publiek at uit haar hand, was stil wanneer het moest en deed uit volle borst mee als het kon.

Al met al een van de beste concerten die ik in mijn leven heb gezien. Van die concerten dat wanneer de wereld op zijn best is, wanneer wij op ons best zijn, wanneer je het leven ten volle voelt, één en één, drie is.

En een zeer groot dankjewel naar best friend L. voor een fenomenale dag!

Setlist:
Cardinal/Heart Of The Woods/Deeper Well/Sway/Too Good To Be True/Butterflies/Giver / Taker/Lonely Weekend/Lonely Millionaire/Follow Your Arrow/The Architect/Heaven Is/Jade Green/Rainbow/Golden Hour/Anime Eyes/I Remember Everything/High Horse/Merry Go ‘Round/Slow Burn/Three Little Birds (with Easier Said snippet)

Band:
Kacey Musgraves – vocals, guitar
Rob Humphreys – drums
Tarron Crayton – bass
John Whitt Jr. – keys, background vocals
Darek Cobbs – keys, background vocals
Drew Taubenfeld – guitar, pedalsteel, background vocals
Benjamin Jaffe – guitar, background vocals
Jon Sosin – guitar, banjo, background vocals
Sarah Buxton – background vocals

Gezien:
Kacey Musgraves
Deeper Well World Tour 2024
Voorprogramma: Madi Diaz
01-05-2024 Paradiso, Amsterdam, NL
Linkjes:
Website: kaceymusgraves.com
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen: Platomania