Concert: Josh Ritter – TivoliVredenburg: Good for the soul

Begin dit jaar bracht Josh Ritter zijn nieuwste album uit ‘Spectral Lines’ maar naast deze nieuwe plaat was het ook 20 jaar (!!) geleden dat Ritter zijn doorbraak plaat uit bracht getiteld ‘Hello Starling’. Reden genoeg om te gaan touren dus, met maar liefst 3 concerten in Nederland in Rotterdam, Haarlem en in Utrecht.

Plaats van handeling de Pandora zaal op de zevende verdieping van Tivoli Vredenburg. Iets voor half 9 kwam Josh Ritter het podium op gerend en opende de avond met ‘Idaho’ die hij akoestisch speelde. Voor het tweede nummer kwam The Royal City Band het podium opgelopen voor ‘Feels Like Lightning’, gevolgd door ‘Wolves’ waar Ritter op zijn knieën ging om het nummer te zingen. Na ‘Right Moves’ was het tijd voor de integrale uitvoering van ‘Hello Starling’ zijn tweede plaat die hij in 2003 uitbracht en daarmee ook doorbrak. Hoogtepunten genoeg op deze plaat zoals ‘Kathleen’ met een van de mooiste openingszinnen allertijden wat mij betreft.

All the other girls here are stars, you are the Northern Lights

Het zal je gezegd worden. Daarnaast zong het publiek uit volle borst mee met dit nummer, prachtig! Andere hoogtepunten van deze set waren ‘Man Burning’ en ‘California’ waarin Ritter nog even de stormachtige dag aan haalde. Daarna bleef de band spelen en vertelde Ritter dat hij een moeilijke tijd had gehad rondom de corona lockdowns en nu erg dankbaar was dat hij weer kon spelen. Een paar dagen voor de Nederlandse concerten verscheen er op de socials van Ritter een oproep van hem om als je iemand voor iets wilde bedanken je dat door kon sturen en in dit ‘Dedication’ stukje zoals het op de setlist stond, las Ritter verschillende briefjes voor van een verliefd stel, een bedankje voor de hulp en twee jongens die hun pas overleden moeder eerden. Ik vond het indrukwekkend. Met ‘Snow Is Gone’ een van mijn favoriete Ritter nummers, pakten Ritter en zijn mannen de draad weer op, gevolgd door ‘Bone Of Song’ die akoestisch door Ritter werd gespeeld met ‘Baby That’s Not All’ en ‘Bad Actress’ was de integrale uitvoering van het album voltooid. Maar hiermee was het concert nog niet ten einde. Van het album ‘Golden Age Of Radio’ uit 2000 werd het fijne ‘Harrisburg’ gespeeld. Waarna de band van het podium liep en Ritter alleen over bleef om een nieuw nummer te laten horen ‘Only A River’ dat mij deed denken aan de muziek van John Prine. Na dit nummer kwam de band het podium weer op voor ‘Homecoming’ en ‘Getting Ready To Get Down’ als afsluiter van de set. Na een paar thank you’s liep de band van het podium af om niet veel later terug te komen voor het prachtige ‘Girl In The War’ een erg toepasselijk anti oorlog’s nummer door wat er nu allemaal gebeurt in Israël/Gaza en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Ondanks dat Ritter dit jaar een nieuw album uitbracht speelde hij maar een nummer van dit album ‘For Your Soul’ een fijn opgewekt nummer waarna de band weer van het podium liep en alleen Sam Kassirer op piano en Ritter overbleven voor het laatste nummer van de avond ‘The Curse’.

Na dit nummer bedankte Ritter het publiek en riep Kassirer nog even ‘Josh Ritter’ door de microfoon waarna de zaallichten aan gingen en het concert er op zat. Net als de vorige concerten die ik van Josh Ritter heb gezien straalde hij en zijn band weer erg veel speelplezier uit. Wat een enthousiasme en dankbaarheid straalt Ritter uit. Prachtig!!

Setlist:
Idaho (solo)/Feels Like Lightning/Wolves/Henrietta, Indiana/Right Moves/Bright Smile/Kathleen/You Don’t Make It Easy Babe/Man Burning/Rainslicker/Wings/California/Snow Is Gone/Bone Of Song (solo)/Baby That’s Not All/Bad Actress/Harrisburg/Only A River/Homecoming/Get Ready To Get Down//Girl In The War/For Your Soul/The Curse

Band:
Josh Ritter – Lead vocals, guitar
Zack Hickman – Bass, background vocals
Sam Kassirer – Piano, keyboards
Rich Hinman – Guitar, pedal steel
Ray Rizzo – Drums, percussion, background vocals

Gezien:
Josh Ritter & The Royal City Band
Hello Starling 20th Anniversary Tour
02-11-2023 Pandora, TivoliVredenburg, Utrecht, NL
Linkjes:
Website: joshritter.com
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen: Platomania