De auto is wat mij betreft een van de fijnste plekken om een nieuwe plaat te luisteren, dat gebeurde ook ergens in de nazomer van 2018 toen ik de plaat ‘Lifted’ van Israel Nash meenam in de auto om deze te beluisteren onderweg naar een etentje. Sinds die luistersessie in de auto was ‘Lifted’ lange tijd een van mijn favoriete platen voor in de auto, tot vorig jaar ‘Ozarker’ verscheen. Van diezelfde Israel Nash. De recensie van die plaat kun je hier lezen.

Naast een nieuwe plaat kondigde Nash ook een tour aan met een aantal data in Nederland. Waaronder 24 januari in Doornroosje in het altijd fijne Nijmegen. Iets over negen kwamen de bandleden een voor een het podium op te beginnen met Eric Swanson die op zijn keyboard alvast wat atmosferische geluiden produceerde, gevolgd door de gitarist, bassist en de drummer die langzaam opbouwde naar het nummer ‘Can’t Stop’ waarna Israel Nash het podium op kwam lopen. Gevolgd door het titelnummer van de nieuwe plaat ‘Ozarker’. Daarna volgde ‘Woman At The Well’ van het album: ‘Israel Nash’s Rain Plans’ uit 2013. Van dit album zouden later nog twee nummers volgen waaronder ‘Rexanimarum’ en als afsluiter van het concert het prachtige ‘Rain Plains’.

Halverwege het concert net voor ‘Rolling On’, vertelde Nash over de afgelopen jaren, met de pandemie, de gespannen sfeer in de wereld. Maar dat we ook moeten vieren waarna hij vertelde dat: ‘all your life choices led you to this night’. Prachtig!
Ondertussen was de band op Nash en Swanson na van het podium gelopen voor twee nummers. Swanson begon op de pedalsteel wat te spelen gevolgd door Nash op de gitaar voor ‘Rolling On’. Daarna vertelde Nash over zijn familie geschiedenis en over een vriend van zijn moeder die in Vietnam diende Nash A. Miller. Net als veel veteranen leed Miller aan PTSS en kon hij het gewone leven niet meer aan en vluchtte de jungle van Hawaii in waar hij in 1992 overleed. Hierna speelde Nash ‘Lost In America’. Wat mij betreft het hoogtepunt van de avond, op de plaat al een van mijn favorieten maar live kwam het nummer nog meer binnen, schitterend! Halverwege het nummer kwam de rest van de band het podium weer opgelopen voor de harmonieën bij het nummer. Waarna de complete band de set afsloten met ‘Rexanimarum’. Na een korte onderbreking kwam de band het podium weer opgelopen voor de toegiften die bestond uit ‘Firedance’ en een mooie lange versie van ‘Rain Plains’ waarmee er een eind kwam aan het concert.

Na afloop van het concert nog even de vinyl versie gehaald van het album en laten voorzien van een handtekening door Nash himself. Dit was de eerste keer dat ik Israel Nash zag maar zeker niet de laatste keer!

Setlist:
Can’t Stop/Ozarker/Woman At The Well/Roman Candle/Lucky Ones/Shadowland/Baltimore/Down In The Country/Pieces/Rolling On/Lost In America/Rexanimarum//Firedance/Rain Plains

Band:
Israel Nash – vocals, guitar
Eric Swanson – pedal steel, guitar, keyboards, backing vocals
… – drums, backing vocals
Curtis Roush – guitar, backing vocals
… – bass, backing vocals

 

Gezien:
Israel Nash
Ozarker Tour 2024
24-01-2024, Doornroosje, Nijmegen, NL
Linkjes:
| | | israelnash.com