9/11: Waar was jij?

Een veelgestelde vraag de afgelopen dagen op radio, tv, in de krant en wat al niet meer. Waar was jij toen er 10 jaar geleden (wat gaat het snel) 2 vliegtuigen van United Airlines in de 2 torens van het World Trade Center vlogen.

Op dat moment was ik net uit school en samen met mijn moeder ging ik naar Winterswijk om het nieuwe computerspel: GP3 2000 Season te halen. Als Formule 1 en Grand Prix 3 fan wilde ik dit spel maar wat graag hebben. In Winterswijk naar de Free Record Shop om het spel te halen en daarna terug naar huis. Toen we Groenlo in reden, rond een uur of vier, was net Ruud de Wild op Radio 3FM begonnen met zijn programma ruuddewild.nl. Hij had het erover dat er een vliegtuig ergens in was gevlogen, hoe en wat er precies aan de hand was heb ik op dat moment niet helemaal meegekregen.

Toch nieuwsgierig geworden en bij thuiskomst de TV maar even aangezet op CNN en daar zag ik een van de WTC torens in brand staan. Daarna snel overgeschakeld naar RTL 4. En op dat moment vloog er een tweede vliegtuig de andere toren in. Het spel waar ik naar had uitgekeken en die dag had gekocht heb ik de rest van de dag niet meer aangeraakt. Ik heb die middag en avond (net als zoveel anderen) alleen maar voor de TV gezeten en gekeken, naar deze bizarre gebeurtenissen.

De dagen erna was het ook op school het gesprek van de dag. En nu 10 jaar later rond de 11de september is het weer het gesprek van de dag.
De NOS heeft een tijdslijn gemaakt van die dag, hier te vinden:
http://nos.nl/dossier/265064-tien-jaar-911/tab/244/tijdlijn/

Daarna volgende oorlogen in Afghanistan en Irak en daarop volgend de financiële crisis waar Amerika nu in zit. Alleen de beide oorlogen kostte Amerika al meer dan 3.700 miljard dollar en het loopt elke dag verder op…

In de zomer van 2002 kwam er een muzikaal antwoord op deze aanslagen in de vorm van het album ‘The Rising’ van Bruce Springsteen. Door de gelijknamige single ben ik groot fan geworden van Springsteen. De ’trigger’ voor Springsteen, om dit album te schrijven, was volgens de overlevering het moment dat een man in een auto naast Springsteen stopte zijn raam omlaag deed en zei: ‘We need you now’.

‘The Rising’ is een verschrikkelijk goede cd en het enige juiste antwoord op 11 september. Het album gaat niet over die 11de september maar over 12 september. Hoe ga je om met al die narigheid, het verlies van een naaste maar belangrijker is dat je ondanks alles toch moet proberen je leven weer op de rails te krijgen hoe moeilijk het ook zal zijn:
May your strength give us strength
May your faith give us faith
May your hope give us hope
May your love give us love

Een review van de cd, ook hier te vinden met clips van de nummers:
Lonesome Day:
De opener van de plaat The Rising die begint met een viool partij van Soozie Tyrell. Waarna de rest van de E Streeters er snel bij komen. Hoewel dit nummer op het door 9/11 geïnspireerde The Rising staat. Heeft dit nummer niet een directe link met de aanslagen.

Into The Fire:
Dit nummer is geschreven na de aanslagen en het gaat over een brandweerman die in een van de 2 WTC torens de trap neemt om mensen te redden maar helaas overlijdt op het moment dat de torens instorten.
Het was Springsteens bedoeling om dit nummer te zingen tijdens de marathon uitzending voor de slachtoffers van de aanslagen, maar hij kreeg het nummer niet op tijd af en zong daarvoor in de plaats My City Of Ruins.

Then walked into the darkness of your smoky grave
Up the stairs, into the fire
Up the stairs, into the fire
I need your kiss, but love and duty called you someplace higher
Somewhere up the stairs, into the fire

May your strength give us strength
May your faith give us faith
May your hope give us hope
May your love bring us love

Waitin’ On A Sunny Day:
Een echt feel good nummer met de oude wijsheid dat na regen zonneschijn komt. Dit nummer is al in 1999 een keer gesoundcheckt in Bremen tijdens The Reunion Tour.
Net zoals de vorige twee nummers hoor je hier ook weer veel viool spel van Soozie Tyrell. Maar ook de pedalsteel guitar en de Tenor sax en saxofoon van Clarence Clemons worden in dit nummer vertegenwoordigt.

I’m waitin’, waitin’ on a sunny day
Gonna chase the clouds away
Waitin’ on a sunny day

Nothing Man:
Dit nummer stamt al uit 1994. Met het oog op het thema van de plaat. Zou de man in dit verhaal een brandweerman kunnen zijn. Die zichzelf nog net heeft weten te redden uit een van de torens voordat ze instortten. Zijn mede brandweermannen (of een paar) hebben het leven gelaten.

Around here, everybody acts the same
Around here, everybody acts like nothing’s changed
Friday night, the club meets at Al’s Barbecue

Dan een van de mooiste zinnen uit het oeuvre van Springsteen:

The sky’s still, the same unbelievable blue

Countin’ On A Miracle:
Na een akoestisch intro door Nils Lofgren komt de rest van de band erbij het geheel klinkt erg garage band achtig.
Dit nummer gaat over de vrouw van een brandweerman. Ze is door de aanslagen weduwe geworden maar kan het nog altijd niet geloven dat haar man is overleden.

It’s a fairytale so tragic
There’s no prince to break the spell
I don’t believe in magic
But for you I will, for you I will
If I’m a fool, I’ll be a fool
Darlin’ for you

I’m countin’ on a miracle
Baby I’m countin’ on a miracle
Darlin’ I’m countin’ on a miracle
To come through

Empty Sky:
In Springsteen’s woonplaats is een brug, als je daarover heen rijdt zie je Manhattan liggen. Dus voor 9/11 zag je dus ook de Twin Towers staan. Door de aanslagen is dat vetrouwde beeld weg. Vandaar: I’ll woke up this morning to an empty sky.
Live werd dit nummer altijd akoestisch gespeeld met Patti Scialfa of Soozie Tyrell op de background vocals.

Worlds Apart:
Voor dit nummer wordt de hulp van een Pakistaanse zanggroep waardoor rock vermengt wordt met wereld/oosterse muziek wat een erg mooi effect aan het nummer geeft. Evenals de huilende gitaarsolo gespeeld door Steve van Zandt. Het nummer gaat over een Amerikaanse soldaat die na de aanslagen in de USA in Afghanistan is gelegerd. De soldaat wordt verliefd op een Afghaanse vrouw.

Let’s Be Friends (Skin To Skin):
Een echt pop nummer wat anders kun je er niet van maken en met stip ook het minste nummer van de plaat. Maar aan de andere kant heeft het nummer wel iets luchtigs waardoor het op een warme zomeravond toch nog best een leuk nummer kan zijn om naar te luisteren.

Further On (Up The Road):
Dit nummer werd ten tijde van The Reunion tour in 2000 gespeeld. Further On is een echt rock nummer met scheurende gitaren en mooi drumwerk van Max Weinberg.

So let’s take the good times as they go
And I’ll meet you further on up the road

The Fuse:
Springsteen meets U2 want qua opbouw etc. zou dit nummer zomaar gezongen kunnen zijn door Bono en consorten. Door de aanslagen van 9/11 zijn er in een kleine stad, waar dit nummer zich afspeeld, veel uitvaartdiensten.
Twee mensen willen hier niet aandenken, ze willen niets meer weten van verdriet in hun stad. De manier omdat te doen is intiem te zijn. De tekst is hierdoor licht erotisch waardoor het nummer niet op de Chinese versie van het album staat.

Mary’s Place:
Zo op het eerste gezicht is dit een vrolijk nummer met mooi saxofoon geblaas van Clemons. Maar ook de blazers sectie van de band van Southside Johnny deed op dit nummer mee. Er gaan ook verhalen dat dit gaat over een café van die naam, vlakbij Ground Zero. Het werd in de dagen na de aanslagen op 11 september 2001 gebruikt als ontmoetingscentrum voor mensen die iemand zochten die vermist was. Het hing in de hele buurt vol met foto’s en briefjes.

You’re Missing:
Dit nummer gaat over de weduwes en weduwnaren die hun man of vrouw verloren tijdens de aanslagen. Alles in het leven gaat door alleen diegene is er niet meer.

Coffee cups on the counter, jackets on the chair
Papers on the doorstep, you’re not there
Everything is everything
Everything is everything
But you’re missing

Na de laatste paar regels volgt een geweldige solo van wijlen Danny Federici op zijn Hammond orgel. Kippenvel!!

The Rising:
Het nummer waardoor ik fan ben geworden van Springsteen lees hier meer daarover. Het nummer gaat over een brandweerman die het WTC binnenstormt om te redden wat er te redden valt. Met een brandweerslang op de nek en omhangen met kilo’s aan uitrusting, raakt hij in de rook en duisternis de weg kwijt.
De brandweerman zal overlijden, en in de laatste ogenblikken van zijn leven ziet hij in een droom een vrouw voor zich, Mary (de Mary van Thunder Road, Maria??)in een “garden of thousands sights”. De droom van het leven overwint de droom van de dood.

I see you Mary in the garden
In the garden of a thousand sighs
There’s holy pictures of our children
Dancin’ in a sky filled with light
May I feel your arms around me
May I feel your blood mix with mine
A dream of life comes to me
Like a catfish dancin’ on the end of the line

Paradise:
Dit nummer nam Springsteen in zijn eentje op. Het eerst stuk van dit nummer gaat over een zelfmoordcommando in het midden oosten.
Where the river runs black
I take the schoolbooks from your pack
Plastics, wire and your kiss
The breath of eternity on your lips

In the crowded marketplace
I drift from face to face
I hold my breath and close my eyes
I hold my breath and close my eyes
And I wait for paradise
And I wait for paradise

Als je de liedtekst leest gaat het zoals gezegd over een jonge man die een zelfmoordaanslag heeft gepland.
Het volgende couplet speelt zich af in de Verenigde Staten waar iemand droomt over een verloren liefde tijdens de aanslagen. Het laatste stuk van het nummer gaat ook weer over een verlies van iets of iemand. Over het algemeen gaat dit nummer over een groot verlies voor een heleboel mensen.

My City Of Ruins:
Oorspronkelijk was dit nummer geschreven voor Springsteen’s 2de hometown Asbury Park. Maar na de aanslagen van 11 september 2001 werd dit een van de mooiste nummers op het album The Rising uit 2002. Springsteen zong dit nummer ook voor de inzamelingsactie America: A Tribute For Heroes na aanleiding van de aanslagen. My City Of Ruins is een gospel achtig nummer maar met het E Street geluid. Een waardige afsluiter van misschien wel het best Springsteen album sinds Born To Run.

There’s a blood red circle
On the cold dark ground
And the rain is falling down
The church door’s thrown open
I can hear the organ’s song
But the congregation’s gone
My city of ruins
My city of ruins


Deze versie van ‘My City Of Ruins’ is onderdeel van een zogenaamde telethon uitzending, America: A Tribute to Heroes, waar de 4 grote televisie netwerken bij betrokken waren. Dit alles werd georganiseerd door George Clooney en uitgezonden op 21 september 2001. De opbrengsten van de telethon gingen naar de families die getroffen waren door de aanslagen.

9/11 een dag die ik in iedergeval niet zal vergeten!
Come on up for the rising