Concert: Daniël Lohues, Theater De Kappen, Haaksbergen: “Carbid, honden en Ericana”

IMG_0206Het begint een gewoonte te worden. Het eerste concert van het jaar is voor het 4de jaar op rij, voor Daniël Lohues. Een concert dat ik in die 4 jaar altijd heb bezocht met mijn moeder, zo ook dit keer.
In verband met mijn stage in Suriname was het voor mij niet mogelijk om naar zijn concert in Winterswijk te gaan. Dus werd Haaksbergen uitgekozen.

Via internet 2 kaarten besteld die we aan de kassa op konden halen. Tegen half 8 waren we bij de schouwburg aangekomen. Direct door naar binnen en onze kaarten gehaald. Na een kop koffie ben ik naar de merchandise stand gelopen om de nieuwe plaat ‘Ericana’ te kopen.
Tegen 20 uur ging de zaal open, wij hadden zitplaatsen op het balkon van de zaal. Vlak naast het mengpaneel.

Even later werden de zaallichten gedimd en kwam Lohues met zijn 2 kompanen (Bernard Gepken en Guus Strijbosch) het podium op gelopen. Na een kort ‘Moi’ van Lohues, begon hij achter de piano met het nummer ‘Tik Tak’. Dit nummer was in 2012 ook al de setopener. Na dit nummer introduceerde Lohues zijn begeleidingsband. Met Bernard Gepken en Guus Strijbosch. Daarna vertelde hij hoe ze bij elkaar waren gekomen en dat, dat voorafgaand aan de cd ‘Hout Moet’ uit 2011 was gebeurd. Dit was de inleiding voor het nummer ‘Van Leege Naor Hooge’, van diezelfde plaat. Daarna was het tijd voor een nieuw nummer dat werd ingeleid door Lohues door te vertellen dat hij een nummer had geschreven over dat je aardig moet doen tegen mensen die niet aardig doen. Maar hij was er inmiddels achtergekomen dat, hij dat niet meer kon volhouden want sommige mensen waren te vervelend. Daarom schreef hij het nummer ‘A’j Joe Verkleden As Schaop’  komen de wolven je achterna. Soms moet je dus ook niet aardig zijn tegen mensen. Daarna was het tijd voor een Skik  ‘double header’. Met als eerste het mooie ‘Naor Huus’ en daarna het nummer ‘Dankjewel Voor De Zon’. IMG_0208Daarna was het weer tijd voor nieuw werk met het nummer ‘Blauwe Moandag’. Dit nummer leidde Lohues in met dat hij als het volle maan werd altijd wat ongedurig was. Met ‘Liefzeer’ werd er nog een nummer gespeeld van het nieuwe album ‘Ericana’. Daarna werden nog ‘Holt Veur Op ’t Vuur’, dit nummer speelde Lohues op accordeon, en ‘Elk Mens Hef Zich ’n Kruus Te Dragen’ gespeeld. Daarna was het volgens Lohues tijd voor een bakkie koffie.

Een relatief korte eerste set naar mijn idee. Ook had het nog niet de sfeer van de vorige concerten. Lohues vertelde veel losse verhalen terwijl er naar mijn idee in de andere concerten een rode draad liep tussen de verhalen en de gespeelde nummers.

Na de pauze werd begonnen met ‘Ik Haal Mij ’n Hond Op’. Lohues vertelde na het nummer dat hij graag een ‘dikke’ hond, wilde hebben. ‘Dikke’ betekend in deze context een grote hond. Daarna werd het nummer ‘Blauwe Lucht’ gespeeld dit ging over de mooie lucht in Drente maar ook in Idaho in Amerika. Daarna werd Lohues even actueel door het te hebben over het aftreden van de Koningin. Dus speelde hij het nummer ‘Beste Koningin’ dat voor de eerste ‘Allennig’ plaat uit 2006 was opgenomen. Daarna was het tijd voor een drieluik aan nieuwe nummers. Te beginnen met ‘Arcadië’ dit ging over een soort utopia. Op de plaat doet het qua muziek heel erg denken aan de begin jaren van Pink Floyd. Tijdens het nummer ‘Weiteveen’ (een dorpje dichtbij Erica) vergat Lohues even de tekst van het nummer maar dit loste hij heel professioneel op door het nummer uit te hummen. Daarna vertelde hij over een bardame die werkte in een van de lokale kroegen in Emmen. Namelijk ‘Mariël’. Dit nummer deed mij erg denken aan ‘Leah’ van Bruce Springsteen. Dit nummer gaat namelijk ook over een bardame. Het volgende nummer was ‘Angst Is Mar Veur Eben, Spiet Is Veur Altied’. Een van de mooiste nummers in het oeuvre van Lohues. Daarna was het tijd voor ‘Prachtig Mooie Dag’. De liedtekst van het nummer bevat de volgende regel:

Met vlögelties van keersevet
vlieg ik naor de zönne
Ik wiet zeker dat ik ‘t red
Omdat ik wil weerumme
Met ien kop vol zönlicht
naor een vrouw die op mij wacht
‘t is ‘n prachtig mooie dag.

Maar naar aanleiding van zijn verhaal over de hond die hij wilde kopen of had gekocht veranderde hij het stukje ‘noar een vrouw die op mij wacht’ in ‘noar een hond die op mij wacht’.

Voorafgaand aan het schitterende nummer ‘Hier Kom Ik Weg’ vertelde Lohues over carbid schieten. Hij verwees ons hierbij naar een YouTube kanaal waar op te zien is hoe de lokale ‘jeugd’ een auto opblaast met carbid.

Op het eind van het filmpje zie je Lohues erbij staan in een camouflage jas, pet en een Adidas trainingsbroek.

Het laatste nummer van de tweede set was het nummer ‘Wat Niet Kan Is Nog Nooit Gebeurd’. Lohues vroeg aan het publiek of wij het refrein mee wilde zingen en dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Mooie titel voor een evenzo mooi nummer. Waarom? Omdat het klopt!

Daarna werden we bedankt en liepen Lohues, Gepken en Strijbosch van het podium af. Niet veel later kwam Lohues weer het podium opgelopen voor de toegiften. Die hij alleen begon met het nummer ‘Pries De Dag Nie Veur ’t Aobend Is’. Daarna kwam de rest er weer bij en vertelde hij over zijn belevenissen bij De Wereld Draait Door. In eerste instantie wilde hij daar niet een minuutje komen zingen voor de DWDD Recordings maar uiteindelijk was hij toch overgehaald om een nummer te spelen. Hij koos voor het nummer van Jules de Corte, ‘Ik Zou Wel Eens Willen Weten’ net als bij DWDD speelde Lohues van dit nummer maar 1 minuut. En deelde hij nog een kleine sneer uit naar het Vara programma. Daarna was het tijd voor de laatste 2 nummers en dit zijn de 2 mooiste nummers die Lohues ooit heeft geschreven namelijk het schitterende ‘Annelie’ en ‘Op Fietse’. Ook bij het laatste nummer gebaarde Lohues dat wij volop mee mochten zingen.

Na deze nummers was het concert toch echt afgelopen en onder luid geklap werden Lohues en zijn maten bedankt voor een schitterende avond. Voordat Lohues van het podium afliep riep hij nog even ‘good goan’!

Een avond vol met mooie verhalen en mooie liedjes. Vooral de set na de pauze vond ik erg sterk en afsluiten met ‘Op Fietse’ dat hoort er nu eenmaal bij. ‘Op Fietse’ van Lohues is wat ‘Born To Run’ voor  Springsteen is.  ‘Like A Rolling Stone’ voor Bob Dylan is. ‘American Girl’ voor Tom Petty And The Heartbreakers is. ‘We Are The Champions’ voor Queen is. Kortom een nummer dat gespeeld moet worden omdat het publiek dat verwacht en omdat het de doorbraak betekende voor Lohues. Dit geld ook zeker voor een nummer als ‘Annelie’. Ik kan geen mooier Nederlandstalig nummer bedenken dan dit nummer van Lohues. Schitterend.

Setlist:
Tik Tak/Van Leege Naor Hooge/A’j Joe Verkleden As Schaop/Naor Huus/Dankjewel Voor De Zon/Blauwe Moandag/Liefzeer/Holt Veur Op ’t Vuur/Elk Mens Hef Zich ’n Kruus Te Dragen//Ik Haal Mij ’n Hond Op/Blauwe Lucht/Beste Koningin/Arcadië/Weiteveen/Mariël/Angst Is Mar Veur Eben, Spiet Is Veur Altied/Prachtig Mooie Dag/Hier kom ik weg/Wat Niet Kan Is Nog Nooit Gebeurd///Pries De Dag Nie Veur ’t Aobend Is/Ik Zou Wel Eens Willen Weten (Jules de Corte cover)/Annelie/Op Fietse

Band:
Daniël Lohues: vocals, gitaar, mandoline, mondharmonica, piano, panfluit, accordeon
Bernard Gepken: achtergrondzang, gitaren, mandoline
Guus Strijbosch: contrabass

Gezien:
Daniël Lohues
Ericana Tour
13-02-2013. De Kappen, Haaksbergen, NL