Concert: All You Need Is Bruce – Pinkpop 2012

Na een hammergeil concert in Keulen ging op maandagmorgen rond 9.00 uur de wekker. Even snel gedoucht en de kaarten voor Pinkpop opgezocht.

Op dat moment dacht ik even terug aan de stress om die kaarten te bemachtigen. Normaal heb ik weinig tot geen last van stress maar de ochtend van de voorverkoop van Pinkpop had ik toch redelijk wat stress. Die zaterdag, 3 maart, moest ik tijdens de voorverkoop werken. Ik had mijn collega (Henk) gevraagd of hij even een half uurtje wilde komen. Want dan zou ik de kaarten wel hebben dacht ik. Ook Frank zou kaarten bestellen. Met z’n tweeën hadden we meer kans dan alleen. Ik zat om iets voor 10 uur achter de laptop om kaarten te bestellen. Maar er was geen doorkomen aan. Niet om 10:15, niet om 10:30 ondertussen belde Frank mij of het wilde lukken. Want hij kwam ook geen steek verder. Om 10:45 uur was er nog steeds geen doorkomen aan. Toen besloot ik maar even op het Nederlandse Springsteen Forum, trampslikeus.nl, te kijken of er al mensen überhaupt kaarten hadden weten te bemachtigen. Dat was bij de meesten nog niet het geval. Een van de forumleden postte een link van een Duitse site waar je ook kaarten voor Pinkpop kan bestellen. Een dochter-onderneming van Eventim.de dus dat zat qua betrouwbaarheid wel goed. Dus snel naar die site en binnen 2 minuten waren de kaarten besteld. Inmiddels was het half 12 geworden.

Terug naar 28 mei, Frank, zijn moeder en Mark zouden rond 11:00 uur bij mij zijn om daarna over de autobahn naar Landgraaf te rijden. Het was warm die dag! Misschien wel de warmste dag van het jaar? Dus zonnebrand mee. Tegen een uur of één reden we Heerlen binnen. Op het Springsteen forum had een lid gezegd dat in de verschillende woonwijken daar genoeg plaats was om de auto neer te zetten. Daarnaast kostte het niets en was het festival terrein ook op een steenworp afstand.

Toen we bij het festival terrein aan kwamen hoorde we dat Seasick Steve al met zijn set op de main stage was begonnen. We besloten om eerst even munten te gaan halen om wat van te drinken en wat van te eten. Op een gegeven moment stonden we pal in de zon. Ik vond dat persoonlijk niet heel tof dus na overleg liepen we richting uitgang om even fijn in de schaduw te gaan zitten. Tegen 17.00 uur liepen we weer het terrein op om op zoek te gaan naar een pinkpop hoedje. Op de 3FM stage waren op dat moment ‘The Hives’ bezig. Mark en ik wilden dat concert wel zien. Zittend in het gras, wat drinken erbij, genieten van het weer en de muziek. Veel beter dan dit wordt het n iet. Toen ‘The Hives’ klaar waren met hun set hebben we nog even wat gedronken en gegeten. Om daarna naar de mainstage te lopen om eens te kijken of we in de pit konden komen. Hierdoor misten we wel het concert van Mumford & Sons. Maar je moet er wat voor over hebben. We konden het concert wel goed volgen via de schermen. Daarop verscheen Springsteen ook een paar keer waarna iedereen om ons heen begon te ‘Bruucccceeee’n. Wat later lieten ze Seasick Steve ook nog even zien die net voor de pit in het gras zat te genieten van het concert. Toen het concert van Mumford & Sons was afgelopen gingen niet veel later de pit hekken open. Het gedrag van de mensen achterons was schandalig. Op een gegeven moment kon ik mijn benen omhoog trekken en bleef ik nog overeind zo hard waren sommige mensen aan het duwen. Toen we in de pit stonden zagen we ook mensen huilend uit de poortjes lopen. Echt belachelijk, doe gewoon rustig dan komt het vanzelf goed. Maar ga niet als een achterlijke idioot staan duwen.

Terug naar het concert. We hadden geweldige plaatsen. Ongeveer 7 rijen van het podium. Springsteen stond gepland om half 9. Rond die tijd kwam de band ook het podium opgelopen. Max Weinberg begon alvast met drummen om zo ‘We Take Care Of Our Own’ in te leiden. Daarna gevolgd door ‘Wrecking Ball’. Daarna ‘Badlands’ toen ging het publiek om ons heen pas echt los. Ook mooi dat er weer een nummer van ‘Darkness On The Edge Of Town’ werd gespeeld in vergelijking met het concert in Keulen de dag ervoor. Na ‘Badlands’ werd ‘Death To My Hometown’ gespeeld. Staand in de pit heeft dat nummer op de een of andere manier nog meer zeggingskracht. Tijdens het volgende nummer ‘My City Of Ruins’ begon Springsteen na het intro met: ‘Hello Limburg’, ‘Hello Pinkpop’. Hij vertelde dat hij blij was weer op Pinkpop te staan. Daarna werd het nummer verder ingeleid. Het nummer gaat over ‘hello’s and goodbye’s. Na de band intro’s vroeg Springsteen: ‘Are we missing anybody tonight?’ en ‘If you here, and we’re here, than I know they are here’. ‘Because I can here them in your voices’. Waarna iedereen in de pit begon te joelen en te klappen. Daarna bouwde Max het nummer weer mooi op en kwamen de blazers erbij. Het volgende nummer was net als in Keulen ‘Spirit In The Night’. Halverwege het nummer wist Springsteen even niet meer hoe het nummer nu verder ging. Maar hij kreeg hulp van een fan in de pit die hem de woorden in fluisterde. En met ‘You’re my man’ werd de fan bedankt en zong Springsteen het nummer verder. Daarna was het tijd voor een fijne crowd pleaser in de vorm van ‘Because The Night’ met zoals altijd een schitterende solo van Nils Lofgren. Dit nummer werd gevolgd door ‘Radio Nowhere’. Het volgende nummer ‘I’m On Fire’ werd door Springsteen ingeleid met de woorden: ‘This is for Pinkpop’. In 2009 speelde Springsteen dit nummer ook, op zijn site verscheen een paar dagen later een schitterend filmpje van deze performance. Tevens was ‘I’m On Fire’ een tourpremiere. Dat wil zeggen dat het nummer deze tour nog niet was gespeeld. Daarna een super gave versie van ‘Shackled And Drawn’ dat net als ‘Death To My Hometown’ in de pit nog meer zeggingskracht krijgt. Net als in Keulen was er weer een glansrol voor Cindy Mizell.

De show ging verder met ‘Waitin’ On A Sunny Day’. Springsteen liep tussen de beide pit vakken door naar de mensen die achter de pit stonden. Om daar op een verhoging het nummer verder te zingen. Toen stoof hij weer naar voren. Haalde een jongen uit het publiek die het refrein mocht zingen en met ‘Come on E Street Band’ knalde de band weer in het nummer met een schitterende lange solo van Jake Clemons. Na ‘Sunny Day’ volgt zoals gewoonlijk ‘The Promised Land’ dat nummer blijft live gaaf hoe vaak ik het ook hoor. Daarna volgde een bloedmooie kippenvel bezorgende versie van ‘The River’. Gevolgd door ‘The Rising’ en ‘We Are Alive’. Afsluiter van de set was, mijn favoriete nummer allertijden: ‘Thunder Road’. Wat blijft dat een onwaarschijnlijk mooi nummer. Kippenvel!! Helemaal met de ondergaande zon erbij, schitterend! Na dit nummer bedankten Springsteen en de band ons. ‘Thank you Pinkpop’.

Daarna zetten wij en de rest van de pit het owhowhwow in. En met de woorden ‘We’re not done yet’. Begonnen de toegiften. Die opende heel verassend met een gast optreden van Garland Jeffreys die met dit nummer een hitje had in Nederland. ’96 Tears’ werd dus gespeeld met de ‘cheap organ sounds’. Erg gaaf om deze man live te zien. Na afloop van het nummer vertelde Springsteen ons: ‘that song has 3 chords, this song is even dumber it only had 2 chords. Dat nummer was ‘Born In The U.S.A.’ dus het vuistje omhoog en snoeihard meezingen. Dit nummer werd direct gevolgd met het bekende ‘one two’ dus ‘Born To Run’. Tijdens het intro van ‘Hungry Heart’ liep Springsteen naar de zijkant van het podium. Terwijl het publiek het eerste couplet zong vroeg Springsteen of Mumford & Sons hem wilde mee helpen/meezingen met dit nummer. Dat was echt briljant om te zien. De heren waren door het dolle heen dat ze met The Boss mee mochten zingen. Tijdens dit nummer werd er ook nog even naar Seasick Steve geschakeld die nog steeds net voor de pit in het gras zat. Ditmaal zat hij te genieten van Springsteen. Het volgende nummer was ‘Dancing In The Dark’ dat gevolgd werd door ‘American Land’. Afsluiter zoals bij elk concert deze tour was ‘Tenth Avenue Freeze-Out’. Met de woorden ‘Goodnight everybody’, ‘Dankuwell, Dankuwell Pinkpop’ en ‘We’ll be seeing you’ werden wij bedankt en even later liepen Springsteen en de band van het podium af. Daarna was Pinkpop echt afgelopen en werd er vuurwerk afgestoken.

Na even gewacht te hebben tot de ergste drukte voorbij was liepen we rustig naar de uitgang van de pit. Luid zingend ‘all you need is Bruce’. Hier kwamen we op omdat op dat moment ‘All You Need Is Love’ van The Beatles door de speakers op het terrein schalde. Voor het concert had ik het er met Mark over (vervend Ajax supporter) dat dit nog wel eens mooier kon zijn dan een landstitel van Ajax. Dat geloofde hij niet, maar na het concert was hij om. Dit was mooier. Daarna richting de auto gelopen dat moeizaam ging omdat mijn benen helemaal waren verzuurd van het lange staan en springen. Toen we de auto hadden gevonden reden we zo de autobaan op, op weg naar huis. Net als de dag ervoor reden we rond half 3 Groenlo weer binnen. Daarna snel naar bed want om half 6 ging de wekker weer om naar school te gaan. Ik had er wonderbaarlijk genoeg totaal geen moeite mee om na 3 uurtjes slaap op te moeten staan. Mijn stem daarentegen wel, die was op Pinkpop blijven liggen.

Wat een concert, beter dan Keulen? Nee. Mooier dan Keulen? Jazeker. Mede omdat we zo dichtbij en in de pit stonden was dit een geweldig concert. In vergelijking met Keulen wel een kortere set maar dat mocht de pret niet drukken. Ik heb er verschrikkelijk van genoten. Zo’n buitenconcert blijft toch het mooiste wat er is. Een mooie zonsondergang, aangename tempratuur, genieten van goede muziek met vrienden, beter dan dat wordt het niet.

Setlist:
We Take Care Of Our Own/Wrecking Ball/Badlands/Death To My Hometown/My City Of Ruins/Spirit In The Night/Because The Night/Radio Nowhere/I’m On Fire/Shackled And Drawn/Waitin’ On A Sunny Day/The Promised Land/The River/The Rising/We Are Alive/Thunder Road//96 Tears (with Garland Jeffreys)/Born In The U.S.A./Born To Run/Hungry Heart (with Mumford & Sons)/Dancing In The Dark/American Land/Tenth Avenue Freeze-Out

Band:
Bruce Springsteen – lead vocals, guitar, harmonica
Roy Bittan – piano, keyboards
Nils Lofgren – guitar, backing vocals
Steven Van Zandt – guitar, mandolin, backing vocals
Garry Tallent – bass
Max Weinberg – drums
Soozie Tyrell – violin, backing vocals, acoustic guitar
Charles Giordano – organ, accordion
Cindy Mizelle – vocals, percussion
Curtis King – vocals, percussion
Michelle Moore – vocals
Everett Bradley – percussion, vocals
Ed Manion – saxophone
Jake Clemons – saxophone
Curt Ramm – trumpet
Clark Gayton – trombone
Barry Danielian – trumpet

Gezien:
Bruce Springsteen & The E Street Band
Wrecking Ball Tour 2012
28-05-2012: Pinkpop, Megaland, Landgraaf, NL