Concert: Daniël Lohues, Amphion, Doetinchem: “Snakkerts en sloffe shag”

Zondag 15 april begon mijn concertseizoen. Net zoals in 2010 en 2011 geopend door Daniel Lohues. Die met zijn theater tour ‘ Gunder’ het nieuwe Amphion in Doetinchem aan deed. Net zoals in Ulft vorig jaar weer met zijn muziekvrienden uit Emmen. Bernhard Gepken en Guus Strijbosch.

Op het moment dat ik dit typ zit ik in de trein van Zutphen naar het station in Lievelde, na te genieten van het theaterconcert van gisteravond. Met mijn iPod aan en de cd’s van Lohues op de shuffle stand. Het Allenig vierluik, Hout Moet en zijn nieuwste album ‘Gunder’. Het concert stond dan ook bijna volledig in het teken van het nieuwe werk dat afkomstig is van zijn album ‘Gunder’.

We hadden (we is mijn moeder en ik) erg goede zitplaatsen op rij 3. Iets na acht uur kwamen Lohues en zijn companen het podium opgelopen en na een kort ‘moi’, zetten de heren het eerste nummer van de avond in: ‘ Van vinden en Zuuken’ . Na dit nummer had Lohues het over de vorige keer dat hij in Doetinchem was (2010) en ook haalde hij het optreden in de Dru Fabriek in Ulft van vorig jaar nog even aan. Tijdens het vorige concert zong Lohues het nummer: ‘ Wie wet er toevallig woar het sleuteltie lig?’ En hij had hem gevonden bleek uit het volgende nummer: ‘Had em zolf in de buze’ .

Daarna ging het over het gebied waar hij opgroeide (Erica) en dat je zo ver weg kon kijken. Dit inspireerde Lohues tot het schrijven van het nummer: ‘Horizon’ . Hij kwam ook graag in de stad en dan vooral in hoge flats was hij graag om ook hier weer naar de horizon te kunnen kijken. Maar de horizon thuis was toch mooier. Daarna speelde hij het nummer: ‘Ten Oosten Van De Iessel’ in een mooie blues/rock ’n roll uitvoering. Een lofzang over het gebied achter de IJssel van Delfzijl in het noorden tot aan Silvolde in het zuiden. Daarna vertelde hij over ‘snakkerts’ want die waren er genoeg in de grote stad maar vooral in Amerika. Snakkerts zijn mensen die opscheppen en hoog van de toren blazen. Ook vertelde hij dat hij wel eens gevraagd werd om een liedje te maken voor een spot voor Postbus 51 over Gilles De La Tourette. Hij speelde ook een klein stukje van dat ‘ liedje’ dat ging in de trant van :

vieze vuile slet
ik kan er niets aan doen want ik heb
Gilles de la Tourette.

Nadat hij dat nummer in had gestuurd heeft hij nooit meer wat van Postbus 51 gehoord. Ook vertelde hij dat hij soms niet werd begrepen. Lohues vroeg aan de zaal of: ‘ja, ja’. Het zelfde bij ons betekenen als dat het bij hem deed. Zo vroeg hij zijn moeder toen hij nog klein was of ze naar het Ponypark in Slagharen gingen. Waarop zijn moeder antwoorde: ‘ ja ja, we zullen wel zien’. Wat aan deze kant van IJssel zoveel betekend als, dat gaat niet gebeuren -> joa, joa = nee.

Wat later vertelde hij over een goede vriend van hem die erg ziek was. Toen een andere vriend van hem opbelde om te vragen of hij daarover wilde praten maar daar had hij niet zoveel zin in dus schreef hij het nummer ‘ Proaten Doen We Later Wel’ een erg mooi nummer.

Na dit mooie moment was het tijd voor ‘ De Wereld In De Zunne’ maar ook ‘ Prachtig Mooie Dag’ werd gespeeld. Voorafgaand aan het nummer ‘Komp Wel Goed’ vertelde Lohues over zijn vakantie in Frankrijk. Hij ging op een dag kanoën en dat verliep niet helemaal goed. Zijn kano sloeg om en alles vertraagde om hem heen. Todat hij een stemmetje hoorde in zijn hoofd dat zei: ‘komp wel goed’. Toen zei Lohues: ‘Dan moet ik er nu wel wat aan gaan doen anders komp het niet goed’. Hij vertelde dit op een manier waar menig cabaretier nog een puntje aan kan zuigen. Erg grappig. Dat hij was gekanteld met zijn kano, bijna verdronken was en alles nat had vond hij niet erg. Maar dat zijn pakje Samson shag nat was dat was een drama.

Voorafgaand aan het nummer ‘Miranda Holdersma’, een van mijn favorieten van ‘Gunder’, vertelde hij over de wondere wereld van het internet en dat je op Google alles kon vinden. Maar de vrouw die hem in de supermarkt had aangesproken kon niet worden gevonden door Google. De vrouw vroeg of hij wist hoe lang rucola goed blijft. Dat wist hij niet maar als grap zei hij toen: ‘stel je eerst eens netjes voor’. Dat deed ze dus.
Het laatste couplet:
Googlen had ik drekt al doan
Maar ik zag haar nergens stoan.
Wie is toch in godsnaam Miranda Holdersma.

Daarna vertelde hij over vakanties bij zijn oom. Lohues was doodsbang voor de adders die lekker in de zon lagen te zonnen. Waarop zijn oom zei: ‘Ze Benn Benauwder Veur Joe as Ie Veur Heur’. Dat was ook de titel van het nummer dat hij daarna speelde. Met een gave akoestische gitaar solo. Wat later was de hoofdset afgelopen en werden we bedankt door Lohues en de zijnen. Na veel en langdurig applaus kwam Lohues alleen het podium op. Met de vraag of wij nog wat nummers wilde horen. Dat wilden we wel. Hij ging achter de piano zitten en vertelde toen dat als je weg moest omdat je oppas had voor de kinderen of wat dan ook. Dat je dan gewoon mocht gaan, hij zou je niet gaan vragen waarom je weg ging. Want zo zei hij: ‘zo zit ik niet in mekaar’. Het nummer dat hij speelde was ‘Angst Is Mar Veur Eben, Spiet Is Veur Altied’. Een briljant mooi nummer dat je gewoon soms de sprong moet wagen en even uit je comfortzone moet om wat nieuws te bereiken.

Daarna kwamen Gepken en Strijbosch ook weer het podium op om Lohues te vergezellen bij de volgende nummers. En wat voor een nummers: ‘Hier Kom Ik Weg’ en het Lohues nummer ‘Op Fietse’. Het was bij deze nummers alleen erg jammer dat sommigen weer dachten dat ze bij het Tros muziekfeest op het plein waren door te gaan klappen. Maar gelukkig verstomde dit snel. Wel zongen mensen om ons heen heel zachtjes mee, wat een mooi effect gaf aan de nummers. Als laatste nummer van de avond werd ‘As de Liefde Mar Blef Winnen’ gespeeld. Het leek of dit een extra toegift was omdat Lohues na ‘Op Fietse’ naar Gepken en Strijbosch iets riep. Dat was dus ‘As de Liefde Mar Blef Winnen’. Met dit nummer en een paar buigingen en ‘good goan’ als afscheidsgroet kwam er een eind aan wederom een fantastische avond met een van de beste Nederlandse singer/songwriters. Na het applaus was het snel naar de uitgang en naar de auto want het was inmiddels 23.15 uur geworden. Want vanmorgen ging om 5.30 uur de wekker voor een schooldag achter de IJssel.

Net als bij de concerten van Springsteen is elk nieuwe concert weer beter, mooier en indrukwekkender dan de vorige concerten.

Setlist:
Van Vinden En Zuuken/Had ‘m Zölf In De Buze/Horizon/Ten Oosten Van De Iessel/Aordig Doen Tegen Mensen Die Niet Aordig Doen/Waarom Vuult Het Zo/De Wereld In De Zunne/Prachtig Mooie Dag/Ienige Geluud/Proaten Doen We Later Wel/Meen Mar Niet/Veur Wat ’t Weerd Is/’t Giet Zoas ‘t Giet/Komp Wel Goed/Alles kan ja/Van Leege Naor Hooge/Miranda Holdersma/Ze Benn Benauwder Veur Joe As Ie Veur Heur//Angst Is Mar Veur Eben, Spiet Is Veur Altied/Hier Kom Ik Weg/Op Fietse/Als De liefde mar blef winnen
Setlist niet compleet/op volgorde

Band:
Daniël Lohues: vocals, gitaar, mandoline, mondharmonica, piano, panfluit, accordeon
Bernard Gepken: achtergrondzang, gitaren, mandoline
Guus Strijbosch: contrabass