Concert: Greetings from Asbury Park

Het is een traditie aan het worden om zo tegen het eind van oktober naar Southside Johnny & The Asbury Jukes te gaan. Ditmaal was het op 28 oktober in Paradiso te Amsterdam. Tegen twee uur waren Henk en Wilma bij mij en samen reden we op weg naar Amsterdam. In Groenlo was het erg lekker najaars weer maar hoe dichter we bij onze hoofdstad kwamen hoe bewolkter het werd. Dat was ook niet de eerste keer want vorig jaar regende het pijpenstelen en tijdens het concert van Brian Wilson afgelopen september regende het ook.

Tegen 16.00 uur hadden we de auto geparkeerd in parkeergarage Byzantium en liepen we richting Paradiso waar nog niets te doen was zoals verwacht. Dus het centrum ingelopen op weg naar het mekka onder de muziek winkels namelijk Concerto. Na een uurtje daar rondgelopen te hebben kwam ik naar buiten met een fijne buit. Toen liep het al tegen vijven en besloten we een hapje te gaan eten. Net zoals vorig jaar bij een Italiaans restaurant. Het eten was goed! Na het eten zijn we weer richting parkeergarage gelopen om de gekochte buit en de jassen in de auto te leggen. Toen we de garage binnenkwamen lopen was net een Duits gezin aan het betalen. Ze moest 40 euro betalen en de mevrouw ging helemaal uit haar plaat. “Vierzig euro das ist toch nicht normal” en meer van dat soort kreten. In Duitsland hebben ze ook google.de dan is het toch een kleine moeite om te kijken naar een goedkopere parkeergelegenheid? Want Byzantium hoort wel bij de duursten in Mokum. Spullen in de auto en tegen 19.00 uur sloten we aan in de wachtrij voor Paradiso op datzelfde moment gingen de deuren ook open dus dat hadden we mooi uitgekiend. Eenmaal binnen direct de zaal weer vooraan bij het podium. Daarna even gekeken bij de merchandise en een mooi shirt gekocht plus de LP van HET Southside Johnny album ‘Hearts Of Stone’. Toen ik dat aan het kopen was kwam Wilma naar mij toe met de vraag of ik op het balkon wilde zitten, na even nadenken leek mij dit wel wat. Dus zijn we op het balkon gaan zitten met een mooi overzicht op de zaal en het podium.

Om 19.30 uur begon het voorprogramma verzorgd door Patrick Sweany. Een erg enthousiaste Amerikaan uit Ohio. Hij had het goed naar zijn zin en zijn liedjes klonken erg goed dus na de show maar even een cdtje gekocht. Favoriet was/is ‘Same Thing’. Na een set van een kleine 3 kwartier was het voorprogramma afgelopen. De roadie van Southside kwam het podium op om flesjes water neer te zetten en de setlisten neer te leggen. Rond half 9 kwam Southside en de rest van de band het podium op, met veel oude bekenden, maar ook een man die ik nog nooit had gezien. Southside vertelde dat dit de burgermeester van Asbury Park was en dat diezelfde burgermeester hem zou introduceren.

De burgermeester, Ed Johnson, was bezig met stemmen winnen en hij bracht ons ‘Greetings From Asbury Park’ en daarna gooide hij wat t-shirts van The Stone Pony en de Wonderbar het publiek in (waren we nu maar blijven staan). Daarna introduceerde hij Southside: “Are you ready for some good old-fashioned rock ‘n’ roll from the Jersey Shore? Because when it comes to rock ‘n’ roll, there is no one better than the king of the Jersey Shore, Southside Johnny!” Ondertussen was de rest van de band al bezig met het opbouwen van het intro naar een van mijn favoriete nummers namelijk ‘Better Days’. Direct gevolgd door ‘Cross That Line’ van zijn laatste plaat ‘Pills And Ammo’. Met ‘Love On The Wrong Side Of Town’ gingen Southside en band weer terug naar hun begin dagen gevolgd door ‘I Played The Fool’. Na ‘Woke Up This Morning’ werd het mooie ‘Walk Away Renee’ gespeeld dit maal niet met Joey Stann op sax die ontbrak (na het concert van vorig jaar vond ik dat ook niet echt een verassing), maar good old Ed Manion mocht fijn op zijn saxofoon blazen. Tussen de nummers door werd er veel geouwehoerd door Southside en bassgitarist John Conte die met een tamboerijn gingen voetballen op het podium. Later in de show zou Jeff Kazee de plaats van Conte innemen wat betreft het voetballen, maar toen ging het met sambaballen. Goed terug naar de setlist. Die werd vervolgd met ‘This Time Baby’s Gone For Good’ en ‘Broke Down Piece Of Man’ . Hierna vroeg Southside of er nog verzoekjes waren, die waren en kwamen er in de vorm van ‘Long Distance’ en ‘Lost’. Daarna een van mijn favorieten namelijk ‘This Time It’s For Real’ na het voor mij onbekende ‘Help Me’ volgde weer een publieksfavoriet, zoals veel nummers van Southside is dit nummer ook geschreven door Springsteen en Steve van Zandt, ‘Talk To Me’ werd gespeeld.

Gevolgd door een lekker rustig nummer ‘Tired Skin’ met mooie trompet solo’s van Chris Anderson, die later in show ook tijdens ‘The Fever’ nog een mooie solo weg gaf. Na ‘Happy’ origineel van de Stones werd nog een favoriet gespeeld van mij namelijk ‘Without Love’. Daarna was het tijd voor een beetje blues in de vorm van ‘Gin-Soaked Boy’. Gevolgd door rock met ‘Harder Than It Looks’ dan het romantische en tevens een verzoekje ‘Paris’ met aansluitend ‘You’re My Girl’ dat weer gevolgd werd door het mooiste nummer geschreven door Little Steven, ‘Forever’. Daarna het al eerder aangehaalde ‘The Fever’ met ook een erg mooie solo van Jeff Kazee op het hammond orgel. Na ‘Trapped Again’, nam Jeff Kazee zelf de microfoon in de hand om te vertellen dat hij zich heel eenzaam voelde, hij was ‘Looking For A Love’ in dit nummer zong hij ook nog stukjes van Solomon Burke’s ‘Everybody Needs Somebody To Love’ en James Brown’s ‘Cold Sweat’. Met ‘I Don’t Want To Go Home’ kwam er een eind aan de eerste set.

De toegiften werden geopend met naar mijn het beste nummer van zijn laatste plaat ‘One More Night To Rock’. Southside bleef nog even bij zijn laatste album ‘Pills And Ammo’ want ook ‘Lead Me On’ van die plaat werd gespeeld. Dit was eerst een skip nummer als ik de cd beluisterde, maar na het concert een van mijn favorieten van ‘Pills And Ammo’. Het een na laatste nummer van de avond was ‘I’ve Been Working To Hard’ op de plaat ‘Better Days’ zingt hij dit nummer samen met Jon Bon Jovi. Na dit nummer leek het of het concert was afgelopen want we werden bedankt voor onze komst waarna Southside van het podium liep. Terwijl de band nog even bleef doorspelen, maar toen ook hun ophielden en achter de coulissen verdwenen leek het erop of het afgelopen was. Maar niet veel later kwamen Southside en de Jukes weer het podium op om af te sluiten met het zeer mooie ‘It’s Been A Long Time’. Het nummer begon met het Born To Run wohowohow. ‘It’s Been A Long Time’ gaat over de jeugd van Southside, Little Steven en Bruce Springsteen. Op de plaat ‘Better Days’ (1992) zingen ze dit nummer gedrieën. Een geweldige afsluiting van een nog mooiere avond.

Na dit nummer werden we wederom bedankt en met ‘We’re the Jukes from Jersey, goodnight!’ liepen Southside Johnny & The Asbury Jukes van het podium af. Na een concert van ruim twee en een half uur gingen de lampen aan dus was het tijd om naar huis te gaan. Tegen half twaalf reden we de parkeergarage uit richting de Achterhoek. Maar dat zou door wegwerkzaamheden iets langer duren. En natuurlijk het traditionele ACDtje bij de McD in Veenendaal. Tegen half 2 reden we Groenlo weer binnen.

Wat een gaaf concert dit was mijn 5 concert van Southside en zijn mannen en qua setlist, speelplezier zeker de beste! Van het openingsnummer ‘Better Days’ tot afsluiter ‘It’s Been A Long Time’ was het een sneltrein van rock ’n roll, gemixt met een beetje blues en soul. Het speel plezier straalde van de band af en er werd veel geouwehoerd op het podium en met de mensen op de eerste rij. Doordat wij erg hoog zaten konden we ook goed zien hoe goed Southside eigenlijk zijn band aan het leiden is door de nummers. Minpuntjes voor mij niet, maar Southside Johnny was net zoals vorig jaar niet tevreden over het geluid. Al met al een meesterlijk concert!

Setlist:
Better Days/Cross That Line /Love On The Wrong Side Of Town/I Played The Fool/Woke Up This Morning/Walk Away Renée/This Time Baby’s Gone For Good/Broke Down Piece Of Man/Long Distance/Lost/This Time It’s For Real/Help Me/Talk To Me/Tired Skin/Happy/Without Love/Gin-Soaked Boy/Harder Than It Looks/Paris/You’re My Girl/Forever/The Fever/Trapped Again/Looking For A Love (Jeff Kazee on vocals)/I Don’t Want To Go Home/One More Night To Rock/Lead Me On/I’ve Been Working Too Hard/It’s Been A Long Time

Band:
Southside Johnny: vocals, harmonica
Jeff Kazee: keyboards/hammond
John Conte: bass
Joe Bellia: drums
Glenn Alexander: guitar
Ed Manion: baritone sax
Neal Pawley: trombone
Chris Anderson: trumpet