De 25 van 2017: 5 The War On Drugs – A Deeper Understanding

In 2014 brak ‘The War On Drugs’ door met hun album ‘Lost In The Dream’ en kwam het ook in mijn lijstje van beste platen van dat jaar terecht. Maar het spreekwoordelijke kwartje viel pas een paar maanden later in 2015, waarna ik het album grijs heb gedraaid. Tijdens Record Store Day 2017, was daar ineens nieuw werk van Adam Granduciel en zijn mannen, met het 11 minuten durende ‘Thinking Of A Place’ ik was verkocht, wat een prachtig nummer was dit. Het duurt 11 minuten maar het nummer wordt nergens langdradig. Granduciel deed over het maken een kleine acht maanden.
Een paar weken later kwam de aankondiging van het nieuwe album ‘A Deeper Understanding’ waarop ook ‘Thinking Of A Place’ stond.
De band uit Philadelphia, trekt de lijn die is ingezet op ‘Lost In The Dream’ is ingezet door, de nummers gaan weer veelal over twijfel en de vergankelijkheid van het leven.

Zoals op het mooie ‘Holding On’:
Once I was alive and I could feel
I was holding on to you
And I redefined the way I looked at dawn inside of you
I went down a crooked highway
I went all outside the line
I’ve been rejected, now the light has turned and I’m out of time

Het intro van het nummer ‘Knocked Down’ deed mij denken aan het nummer van The Carpenters, ‘Close To You’. Een ander hoogtepunt van het album vind ik ‘Nothing To Find’. Na 66 minuten zit de plaat er op. Prachtig meanderend met een mooie wall of sound van gitaren, keyboards, hammond orgels, drums, mondharmonica’s en wat al niet meer.

Een leuk feitje is dat op de album cover van ‘A Deeper Understanding’ een M M79 tape machine staat. En dat is dezelfde tape machine die Springsteen gebruikte tijdens de opnames van het album ‘The River’.

Linkjes:
Website: thewarondrugs.net
Kopen: iTunes of Platomania.eu
Luisteren: Spotify