Het jaar 2017 is wel het jaar van Chris Stapleton geworden, wekenlang in de hoogtste regionen van alle belangrijke hitlijsten in Amerika met zijn platen ‘Traveller’ uit 2015 en de opvolgers ‘From A Room, Vol 1’ en ‘Vol. 2’. Stapleton spreidde de release van nieuwe muziek uit over 2 albums. De eerste verscheen begin mei. Het nummer ‘I Was Wrong’ werd zelfs even een tijdje gedraaid op Radio 2. Volume 2 verscheen in december. De platen zijn opgenomen onder leiding van Dave Cobb in de beroemde RCA Studio A, in Nashville. Van daar ook de titel van de platen ‘From A Room’ als verwijzing naar de studio waar Stapleton de nummers op nam.

Op beide platen gaat Stapleton verder waar hij op ‘Traveller’ was gebleven. Maar zo goed en samenhangend als ‘Traveller’ was wordt het net niet. De albums staan vol met fijne country, rock en gospel nummers. De instrumentatie is prachtig maar de stem van Stapleton blijft toch wel een van de mooiste in de hedendaagse muziek. Hoogtepunten op volume 1 zijn ‘Up To No Good Livin’ en ‘Second One To Know’ met een heel fijn gitaarriffje. Maar ook de mooie cover van Willie Nelson’s ‘Last Thing I Needed, First Thing This Morning’ mag er zijn. Volume 2 vind ik wat beter met nummers als ‘Millionaire’, ‘Scarecrow In The Garden’ en ‘Tryin’ To Untangle My Mind’.

Well I’ve made a lot of choices that were wrong
Had the good lord spend too many nights alone
And I’ve been out on the edge
And I’ve stumbled across the line
Tryin’ to untangle my mind

So if you see me, and I’m lonesome and stoned
So far down, the devil floatin’ high
I’m just tryin’ to untangle my mind

Chris Stapleton heeft weer twee mooie platen afgeleverd. Maar eigenlijk met twee keer 32 minuten ook wel op een plaat gekund. Maar dit werkte marketing technisch wat beter en geef hem eens ongelijk. Waarbij mijn voorkeur uitgaat naar het tweede deel, waarbij Stapleton bijna het niveau van ‘Traveller’ aantikt. Stapleton is de man van het moment in de Amerikaanse country muziek. Ben erg benieuwd naar zijn volgende stap. En hopelijk komt hij ook een keer naar Nederland.

Linkjes:
Website: chrisstapleton.com
Kopen: iTunes Vol 1, Vol 2 of Platomania.eu
Luisteren: Spotify Vol 1, Vol 2