Na het prachtige concert in Parijs op 13 mei was het op 25 mei tijd voor het eerste concert in Amsterdam. Van de 6 concerten de eerste van twee op de tribune. Want ook in Hamburg hebben we plekken op de tribune. Rond 16uur kwamen we aan in ’s lands hoofdstad en geparkeerd onder de Afas. Even een hapje gegeten bij de Burger Bitch en nog even een shirtje opgehaald bij de merchandise stand. Daarna liepen we door naar de ingang voor de tribune aan de achterkant van het stadion. Rond half 7 liepen we naar binnen op zoek naar onze zitplekken en die waren erg mooi. Vak 119, rij 5. Met goed zicht op het podium.

Om kwart voor acht kwam de band het podium opgelopen met als laatste Springsteen zelf. En net als in Parijs trapte de band af met ‘No Surrender’ gevolgd door het vaste stramien aan nummers zoals ‘Ghosts’, ‘Prove It All Night’ en ‘The Promised Land’. Waarbij hij net als bij andere concerten de mondharmonica weg geeft. Deze keer gaf hij het aan een meisje die daar erg blij mee was evenals de mensen die om haar heen stonden. Maar ook bij ons op de tribune kon dat op veel applaus rekenen.

‘Out In The Street’ kreeg een wat langere uitvoering want Springsteen was erg bezig om het publiek op te zwepen om met hem mee te doen en dat lukte. Sowieso was Springsteen aan het begin van het concert bezig met het opjutten en mee krijgen van het publiek zo werd ‘Badlands’ ook voorzien van een verlengd outro voor de volledige publieksparticipatie. Tot en met ‘Mary’s Place’ (waar hij even de tekst leek te zijn vergeten) speelde Springsteen dezelfde nummers als tijdens een groot deel van deze tour maar daarna week hij toch even af door ‘Trapped’ te spelen. Mijn oog viel tijdens dit nummer op een man die in rolstoel op de rolstoeltribune zat die volledig in het nummer op ging. Erg mooi om te zien.

De combi ‘Last Man Standing’ en ‘Backstreets’ maakte wederom indruk, dit blijft wat mij betreft toch het hoogtepunt van deze tour. ‘Wrecking Ball’ was wat rommelig toen Springsteen in het nummer een ander deel van de tekst begon te zingen. Maar dit loste hij prima op: ‘I made a new part up in this song’. ‘Thunder Road’ was eveneens een hoogtepunt waarbij Springsteen het publiek het eerste couplet liet zingen en omdat het al wat begon te schemeren kwamen de mobieltjes tevoorschijn om naast foto’s en filmpjes te maken ook de zaklamp functie te gebruiken wat een mooie beeld gaf in de Arena.

‘Born In The U.S.A.’ opende de toegiften en vanaf dat moment was de hele Arena om, de zaallichten gingen aan en toen was het tijd voor zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen de victory lap. Gevolgd door ‘Born To Run’, ‘Bobby Jean’ en een hele leuke versie van ‘Glory Days’. Waarbij Springsteen aan van Zandt vertelde dat het tijd was om naar huis te gaan. Waarna Springsteen het aan het publiek vroeg en ook nog aan een iemand in de pit. Waarna hij tegen van Zandt vertelde ‘Nobody wants to go f*cking home’. En Springsteen vergat ook nog even de solo van Van Zandt in dit nummer. Waar ze beiden grote schik om hadden.

Na ‘Dancing In The Dark’ en ‘Tenth Avenue Freeze-Out’ dirigeerde Springsteen de band niet van het podium maar besloot hij nog een toegift te spelen in de vorm van ‘Detroit Medley’. Een unicum deze tour dat hij na ‘Tenth…’ nog een nummer speelt maar dat was dus niet het geval. Ook voor een deel van de band was dit een verrassing want zo was bijvoorbeeld Nils Lofgren nog even gitaarloos toen Springsteen het nummer inzette.

Met ‘I’ll See You In My Dreams’ kwam er een eind aan het concert volgens de diverse fora en social media kanalen was dit concert met 3 uur het langste tot nu toe. En ook al zat ik op de tribune het speelplezier spatte er af, de schoonheidsfoutjes zorgde voor wat hilariteit op het podium en ook de interactie met het publiek was groter dan in Parijs. Al met al een geweldig concert en een mooie opmaat naar zaterdag 27 mei, de tweede avond in de Johan Cruijff Arena en dan sta ik net als in Parijs weer in de golden circle.

Setlist:
No Surrender/Ghosts/Prove It All Night/Letter to You/The Promised Land/Out in the Street/Kitty’s Back/Nightshift/Mary’s Place/Trapped/The E Street Shuffle/Johnny 99/Last Man Standing (Solo acoustic)/Backstreets/Because the Night/She’s the One/Wrecking Ball/The Rising/Badlands/Thunder Road//Born in the U.S.A./Born to Run/Bobby Jean/Glory Days/Dancing in the Dark/Tenth Avenue Freeze-Out/Detroit Medley/I’ll See You in My Dreams(Solo acoustic)

Band:
Bruce Springsteen – lead vocals, guitar, harmonica
Roy Bittan – piano, synthesizer,
Nils Lofgren – guitar, background vocals
Garry Tallent – bass , background vocals
Steven Van Zandt – guitar, background vocals
Max Weinberg – drums

Jake Clemons – saxophone, background vocals
Soozie Tyrell – violin, background vocals
Charles Giordano – organ, accordion, electronic glockenspiel
Ed Manion – tenor saxophone, baritone saxophone
Ozzie Melendez – trombone
Curt Ramm – trumpet
Barry Danielian – trumpet
Anthony Almonte – percussion, congas, bongos, backing vocals
Curtis King Jr. – backing vocals
Lisa Lowell – backing vocals
Michelle Moore – backing vocals
Ada Dyer – backing vocals

Gezien:
Bruce Springsteen & The  E Street Band
2023 Tour
25-05-2023, Johan Cruijff Arena, Amsterdam, NL
Linkjes:
Website: brucespringsteen.net
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen: Platomania