Ongeveer 2 jaar geleden beluisterde ik ‘Reckless’ de debuutplaat van Morgan Wade en na één luisterbeurt was ik verkocht. Dit jaar verscheen Wade’s tweede plaat getiteld: ‘Psychopath’, wederom een erg goede plaat. Naast de nieuwe plaat werd er ook een Europese tour aangekondigd die ook de Oude Zaal van de Melkweg in Amsterdam aan zou doen. Dus daar moest ik bij zijn.

De avond werd geopend door Sean McConnell die met gitaar en mondharmonica de zaal opwarmde met een aantal mooie liedjes met als hoogtepunt en tevens een verzoekje dat vanuit de zaal werd geroepen ‘Queen Of Saint Mary’s Choir’ een nummer over zijn ouders en zijn muzikale jeugd. Prachtig wat hem dan ook een daverend applaus opleverde. Daarna werd het podium in gereedheid gebracht voor Morgan Wade en haar band. Na een intro muziek kwam de band het podium op met als laatste de 28 jarige Wade. De set werd afgetrapt met ‘Domino’ het openingsnummer van haar net verschenen album ‘Psychopath’. Daarna was het tijd voor een nummer van haar debuutplaat ‘Reckless’ met ‘Last Cigarette’. Met ‘Bad Karma’ van Miley Cyrus en een instrumentale versie van ‘Plush’ van de Stone Temple Pilots was het tijd voor de eerste twee covers van de avond. Met ‘Losers Look Like Me’ keerde Wade weer terug naar haar eigen werk. Erg fijn nummer en een van mijn favorieten van haar nieuwe album. Andere hoogtepunten waren ‘The Night’ het eerste nummer dat ze uitbracht als single maar ook ‘Take Me Away’ was erg goed met een iets wat verlengd outro waarop Don Eanes en Clint Wells een hoofdrol hadden. Die laatste werd de dag na het concert 40 jaar, dus kwamen er een tweetal mensen het podium op om een taart te brengen. Waarna de bassist ‘Happy Birthday’ in zette en dat werd goed meegezongen door het publiek maar toen daarna door een paar mensen in de zaal het ‘Lang zal hij leven’ werd in gezet werd er uit volle borst meegezongen waarna Wells datzelfde deuntje op zijn gitaar speelde.

Na een goed uur speelde Wade nog een leuke mashup van twee nummers dit keer met een jaren ’80 thema namelijk ‘Your Love’ van The Outfield uit 1985 gevolgd door Jessie’s Girl van Rick Springfield uit 1981. Daarna volgde wat mij betreft het hoogtepunt van de avond in de vorm van ’27 Club’. Een deel van haar leven was Wade verslaafd aan de drank maar sinds een aantal jaar is ze sober. Met dit nummer verwijst ze naar de mensen zoals Kurt Cobain, Jimmy Hendrix en Amy Winehouse die dat geluk niet hadden. En vergelijkt in het nummer haar leven van toen en het leven dat ze nu leeft.

But I, I didn’t make the twenty-seven club
I’m twenty-eight
So, y’all ain’t gotta dig my grave

Na dit prachtige nummer was het tijd voor haar doorbraaknummer ‘Wilder Days’ waarbij Wade ook het publiek nog even liet zingen waarna ze ons bedankte en van het podium liep. Daarna speelde de band nog even door waarna ze ook van het podium liepen. In de zaal was nog even de verwachting dat ze nog terug zouden komen. Want normaal loopt een band altijd even van het podium om daarna terug te komen voor de toegiften. Maar Wade en haar band deden daar niet aan mee en dat werd na een paar minuten duidelijk toen de roadies het podium begonnen op te ruimen.

Het concert duurde vijf kwartier, dat wel wat aan de korte kant was, mede doordat Wade weinig praatte. Wel vertelde ze nog anekdote over haar eerste bezoek aan Amsterdam waarbij ze makarons had gekocht en dit trots liet zien aan haar moeder. Die in de veronderstelling was dat het wiet makarons waren.

Muzikaal gezien was het erg goed met deze band, de prachtige teksten en vooral ook de stem van Morgan Wade met momenten heerlijk rauw, met het bekende randje maar zoals op ’27 Club’ ook bijna teder. Prachtig.

Na vorig jaar in de bovenzaal te hebben gestaan stond Wade nu in de Oude Zaal van de Melkweg zou ze dan net als Kacey Musgraves dezelfde groei gaan doormaken en over 2 á 3 jaar in de de grote zaal van de Melkweg staan? Het is haar gegund want dit is een muzikant die één keer in de zoveel tijd opstaat!

Setlist:
Domino/Last Cigarette/Bad Karma – Plush/Losers Look Like Me/Matches And Metaphors/Psychopath/Don’t Cry/Alanis/Meet Somebody/The Night/Take Me Away/Mend/Run/
Your Love / Jessie’s Girl/27 Club/Wilder Days

Band:
Morgan Wade – vocals, guitar, harmonica
Clint Wells – guitar, backing vocals
Don Eanes – keyboards, backing vocals
… – bass, backing vocals
… – drums

Gezien:
Morgan Wade
Around The World 2023
Voorprogramma: Sean McConnell
08-09-2023 Oude Zaal, Melkweg, Amsterdam, NL
Linkjes:
Website: morganwademusic.com
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen: Platomania