Jeremy Ivey uit Nashville, TN, zou je kunnen, kennen als de man van Margo Price. Naast dat ze samen teksten schrijven voor Price is hij ook onderdeel van de begeleidingsband van zijn vrouw. In 2019 verscheen zijn debuut: ‘The Dream And The Dreamer’ en nu is daar album nummer twee alweer ‘Waiting Out The Storm’.

Een toepasselijke titel voor dit jaar. Want nadat Ivey’s woonplaats werd getroffen door een verwoestende tornado, kreeg hij zelf corona en werd ernstig ziek het duurde een aantal maanden voordat hij weer helemaal de oude was. Ivey schreef de meeste teksten voor het album ‘on the road’ en kreeg hierbij hulp van zijn vrouw Margo Price die niet alleen mee schreef aan de teksten maar de plaat ook produceerde. Het resultaat is een album dat politiek getint is maar die niet alleen over de huidige tijd gaat maar net zo goed van toepassing kan zijn in 2050.

De plaat opent met ‘Tomorrow People’ in het nummer heeft Ivey een aantal vragen voor de mens van de toekomst. ‘Paradise Alley’ is een metafoor voor een plaats van schaamte. Aan het begin van het nummer is er nog een duidelijke scheiding te horen tussen goed en kwaad maar tegen het eind van het nummer is die lijn tussen goed en kwaad vervaagd. ‘Movies’ gaat over blij zijn met wat je hebt want het kan zo weg zijn. Inclusief mooie mondharmonica solo. Op ‘Hands Down In Your Pockets’ gaat het tempo wat omhoog en uit Ivey kritiek op al het nieuws, het liegen en verdraaien van feiten. ‘White Shadow’ gaat over de boze witte man en de huidige President van de Verenigde Staten.

‘Things Could Get Much Worse’ is een fijn relativerend nummer over dat het altijd erger kan dan het nu is. Margo Price verzorgt bij dit nummer de achtergrond zang. Fijn nummer!

In het mooie ‘Someone Else’s Problem’ beschouwt Ivey universele thema’s zoals wederzijds mededogen in de samenleving en wat er gebeurt als dat begint te vervagen. Ivey verteld over het nummer: “We’re all connected. Everything you do affects everyone else, and everything everyone else does affects you.”

‘Loser Town’ schreef Ivey in de tijd dat hij met Price in Los Angeles was om haar album op te nemen. Ze hadden een huis gehuurd in een achterbuurt. Hier zagen ze junkies en wanhopige mensen langs komen op weg naar de wijk Skid Row om drugs te halen. Het contrast met het naast gelegen fitness centrum voor de rijken kon niet groter.

‘What’s The Matter Esther’ is het buitenbeentje op het album. Ivey schreef dit nummer voor een goede vriendin die in een lastige periode in haar leven zit. Het laatste nummer van de plaat is ‘How It Has To Be’ een nummer dat gaat over belangrijke momenten in Amerika en dat het verleden en het heden met elkaar verbonden zijn.

Jeremy Ivey heeft een album afgeleverd dat een mooi tijdsbeeld geeft van de periode waarin we leven. Muzikaal zit het goed in elkaar met Beatleske psychedelica, stuwende folkrock en fijne barnburners in de stijl van Neil Young & Crazy Horse.

Tracklist:
1 Tomorrow People (3:16)
2 Paradise Alley (5:11)
3 Movies (4:05)
4 Hands Down in Your Pockets (4:14)
5 White Shadow (3:41)
6 Things Could Get Much Worse (3:26)
7 Someone Else’s Problem (6:18)
8 Loser Town (3:16)
9 What’s the Matter Esther (3:54)
10 How It Has to Be (4:25)
Linkjes:
Website: jeremyivey.net
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen op cd of vinyl: Platomania