Komende zaterdag ga ik eindelijk weer eens naar een concert. Danny Vera speelt dan in het Muziekcentrum in Enschede. Mijn laatste concert dateert alweer van 611 dagen geleden toen zag ik Stephanie Struijk ook toevallig in Enschede. Het gaan naar concerten heeft vaak iets magisch even niet denken aan de dagelijkse dingen maar 1,5 uur tot een uur of 3 telt alleen de band, het publiek en de muziek. Daarom een top 5 over liedjes die gaan over naar concerten gaan.

 

5. Johnny Cash – The Night Hank Williams Came To Town (Ft. Waylon Jennings | Johnny Cash Is Coming to Town (1987)
In dit nummer neemt Johnny Cash de luisteraar mee naar 15 oktober 1951, de avond dat Hank Williams naar de woonplaats van Cash kwam. Hank Williams is de oervader van de country muziek en misschien zelfs wel van de muziek in het algemeen. Cash beschrijft in het nummer wat Williams zong, maar ook dat Mavis (?) op de foto gaat met Williams en Cash kreeg een handtekening. Het maakte grote indruk op Cash. Tenminste dat zingt hij in dit nummer dat hij in 1987 op het album ‘Johnny Cash Is Coming To Town’ uitbracht. Op de studio versie zingt Waylon Jennings mee.

4. Drive-By Truckers – Let There Be Rock | Southern Rock Opera (2001)
De Drive-By Truckers onderleiding van Patterson Hood en Mike Cooley komen uit het zuiden van de Verenigde Staten om preciezer te zijn, zijn ze beiden opgegroeid in de omgeving van Muscle Shoals in Alabama. De plek van de beroemde Muscle Shoals Sound Studio waar onder andere The Rolling Stones het album ‘Sticky Fingers’ opnamen. Dit nummer geschreven door Patterson Hood is een coming of age nummer over het opgroeien en vooral het gaan naar concerten. In het nummer zingt hij dat hij nog nooit een concert van Lynyrd Skynyrd heeft gezien.

Skynyrd was set to play Huntsville,
Alabama, in the spring of 77, I had a ticket but it got canceled.
So, the show, it was rescheduled for the “Street Survivors Tour”.
And the rest, as they say, is history.

In 1977 crasht het vliegtuig van de band, waardoor drie bandleden, Ronnie Van Zant, Steve Gaines en Cassie Gaines komen te overlijden. Een paar maanden later ziet Hood de band dan eindelijk spelen tijdens de ‘Street Survivors Tour’. Tegen het eind van het nummer bezingt hij een aantal bands die hij wel heeft gezien zoals AC/DC met Bon Scott nog in de gelederen en die zong ‘Let There Be Rock’ en net als in het nummer is de rest geschiedenis. Patterson Hood kwam Mike Cooley tegen en ze gingen toen zelf muziek maken eerst als Adam’s House Cat en niet veel later als de Drive-By Truckers.

3. Wilco – The Lonely 1 | Being There (1996)
Hier had ook het nummer ‘Heavy Metal Drummer’ kunnen staan van het album ‘Yankee Hotel Foxtrot’ maar dit nummer is net wat mooier. Jeff Tweedy schreef dit nummer voor het tweede Wilco album ‘Being There’ uit 1996. In het nummer schrijft Tweedy vanuit het perspectief van een fan. De fan weet dat de frontman van de band zich eenzaam voelt. Zeker wanneer hun ogen elkaar kruisen en de fan zich realiseert dat de frontman op het podium zich misschien wel net zo eenzaam voelt op het podium als de fan die thuis zit. De fan snapt dit gevoel. Het ironische in dit nummer is dat Tweedy schrijft:

I play you’re song just to hear you say that
You, you’re the lonely one

Dus de fan luistert naar de band Wilco en naar dit nummer waardoor je zou kunnen zeggen dat Tweedy in dit nummer de frontman is maar zeker ook de fan. Prachtig!

2. Bob Seger & The Silver Bullet Band – Rock And Roll Never Forgets | Night Moves (1976)
Bob Seger schreef dit nummer toen hij terug kwam van zijn High School reünie. Hij was toentertijd 31 jaar oud en blij dat hij bij de reünie aanwezig kon zijn. Het nummer gaat over ouder worden en de kracht van rock muziek. Het nummer is een advies aan de luisteraar om naast alle dingen die moeten je soms ook tijd moet maken om terug te gaan naar de tijd dat nog niets hoeft en waar kan dat beter dan tijdens een concert.

Oh the bands still playing it loud and lean
Listen to the guitar player making it scream
All you got to do is just make that scene tonight

Daarnaast is dit nummer een ode aan de muziek van Chuck Berry die in het nummer van Seger ook even genoemd wordt.

1. Bruce Springsteen – Where The Bands Are | Tracks (1998)
Bruce Springsteen nam dit nummer al in 1979 tijdens de opnames voor het album ‘The River’ op, maar wachtte bijna 20 jaar met het uitbrengen van het nummer. In 1998 verscheen het nummer op de outtake box ‘Tracks’. Het nummer gaat over het naar concerten gaan en de bevrijding die je dan kunt voelen. Springsteen heeft een mooie quote laten noteren in zijn boek ‘Born To Run’: “When the world is at its best, when we (the band) are at our best, when life feels fullest, one and one equals three.”

I hear the guitars ringin’ out
Ringin’ out down Union Street
I hear the lead singer shoutin’ out, girl
I wanna be a slave to the beat
Yeah, tonight I wanna break my chains
Somebody break my heart
Somebody shake my brains
Downtown there’s something that I wanna hear
There’s a sound, little girl, keeps ringing in my ear

I wanna be where the bands are

Komende zaterdag 23 oktober 2021 is het dan eindelijk weer zo ver, live muziek, gitaren, drums, blazers, piano en keyboards, bandjes kieken en eigenlijk komt het gewoon hier op neer:

I wanna be were the bands are!