Plaat van de week: The Ronettes – Be My Baby (Ronnie Spector 10 augustus, 1943 – 12 januari, 2022)

Afgelopen woensdag overleed Ronnie Spector, een grootheid in de muziek en van grote invloed op Brian Wilson, John Lennon, Paul McCartney, Keith Richards en Bruce Springsteen om een paar grootheden te noemen. Veronica Bennett zoals ze eigenlijk heet was er volgens Steve van Zandt mede verantwoordelijk voor dat de E Street Band nu nog bestaat. Na het succes van ‘Born To Run’ (1975) kregen Springsteen en Mike Appel onenigheid over de rechten van de muziek van Springsteen.

Ronnie Spector met Bruce Springsteen & The E Street Band

Dit leverde een slepende rechtzaak op, waarin Springsteen het verboden was om nieuwe muziek op te nemen. In 1977 was het bestaan van de E Street Band zelfs in gevaar, er was geen geld meer en een aantal leden konden als sessie muzikanten aan de slag. Maar gelukkig kwam er een kans om weer de studio in te duiken, mede door van Zandt’s vriend en platenbaas Steve Popovich. Hij had bedacht dat Ronnie Spector de nieuwe frontvrouw van de E Street Band kon worden. Van Zandt had in ’76 al gewerkt met Spector voor het debuut van Southside Johnny ‘I Don’t Want To Go Home’. En zag dat wel zitten en al snel had hij de rest van de band ook overtuigd. Billy Joel’s ‘Say Goodbye To Hollywood’ werd uitgekozen om te coveren en uitgebracht als single. Hierdoor kreeg de E Street Band weer wat inkomsten en dat hielp hen om de rechtzaak met Appel uit te zingen en in 1978 ‘Darkness On The Edge Of Town’ uit te brengen.

Ronnie Spector bleef ondanks deze single vooral bekend van het Ronettes nummer ‘Be My Baby’. Wat mij betreft een van de mooiste nummers ooit gemaakt. De keuze voor de plaat van de week was dan ook makkelijk. De clip is een opname uit 2007 toen Spector en haar Ronettes net waren ingehuldigd in de Rock ’n Roll Hall Of Fame.