Valentijnsdag 2023, Bruce Springsteen vertelde tijdens een concert in 2005 dat zijn vader vond, dat alle liefdesliedjes overheidspropaganda waren. Je leerde iemand kennen, werd verliefd, trouwde, kreeg kinderen, werkte 40 uur in de week en betaalde je belastingen aan de overheid. Zo kun je er natuurlijk ook naar kijken.

Kirby Brown

Een kleine 400 mensen waren op deze Valentijnsdag naar Utrecht getogen om de band American Aquarium te zien en te horen, Kirby Brown verzorgde het voorprogramma.
Voorprogramma’s zijn vaak een leuke toevoeging, soms wat vervelend, soms duurt het te lang en heel soms zijn ze zelfs beter dan het hoofdprogramma zoals in 2016 toen Andrew Combs het voorprogramma verzorgde voor Eric Church.

Kirby Brown valt in de categorie van interessante nieuwe ontdekking. Brown maakt mooie singer-songwriter muziek die met momenten deed denken aan John Prine. Na een kort ‘hello utregt’ begon Brown zijn optreden met ‘Sweet Shame’ van zijn album ‘Uncommon Prayer’ uit 2018. Waarna hij vertelde dat hij op deze Valentijnsdag veel liedjes had gemaakt over gebroken harten, dus ‘happy valentines day!’. Een kreet die hij gedurende zijn drie kwartier durende set vaak zou herhalen. ‘Dance Floor’ was het tweede nummer van de avond, gevolgd door ‘Little Red Hen’ dat vooral deed denken aan de grappige spitsvondige teksten van John Prine. Daarna volgende nog elf nummers waaronder ‘Justine’ dat een mooi duet werd met Judy Blank. Voorafgaand aan het nummer riep hij haar naam door de zaal en kwam Judy Blank het podium opgelopen. Toen hij zijn gitaar aan het stemmen was brak de onderste snaar, dus vertelde Blank hoe ze elkaar hadden leren kennen. Daarnaast vertelde Brown tussen de nummers door waar ze over gingen en maakte veelvuldig gebruik van zijn aanstekelijke humor zoals in zijn anekdote dat hij naar New York City was verhuisd en bijna blut werd maar doordat een van zijn nummers 100.000 keer gestreamd was op Spotify kon hij met die €48 die hij daarmee had verdiend weer door. Kirby Brown is al een tijdje muziek aan het maken en door dit concert iemand die ik blijf volgen!

Na een zeer korte ombouw van het podium waarbij een van de toeschouwers vond dat hij met zijn drankjes in de hand, wel even over het podium kon lopen. En daarna behoorlijk uit de zak kreeg van een van de Tivoli mensen. In de trant van dat deze toeschouwer wat meer respect moest hebben voor het podium. Waarop de toeschouwer vertelde ja ik speel ook in een band. Een bijzonder moment laten we het maar noemen.

Ondertussen waren de diverse bandleden hun instrumenten aan het stemmen en niet veel later kwamen ze terug om te beginnen met het concert. De opener van de avond ‘Chicamacomico’ in de outro werden we welkom geheten door BJ Barham waarna de band meteen doorging met het volgende nummer en een van mijn favorieten: ‘All I Needed’. Beiden van hun laatste album ‘Chicamacomico’ daarna volgde ‘The Long Haul’. Daarna wat nummers die ik minder goed kende met ‘Casualties’, ‘St. Mary’s’ en het prachtige ‘Jacksonville’. Tussendoor vertelde Barham nog even dat dit concert in 2020 al gepland stond: ‘things happend’ gevolgd door 2021 ‘things happend’ en nu in 2023 was hij dan blij dat hij eindelijk dit concert kon spelen. Tijdens de eerste set speelde de band ‘The World Is On Fire’ een van mijn favorieten het nummer verscheen in 2018 op de plaat ‘Things Change’. En was een aanklacht tegen Trump, maar is jammer genoeg nog steeds erg actueel in het thuisland van de band.
Een andere favoriet ‘The Luckier You Get’ werd tegen het eind van de set gespeeld die afgesloten werd door ‘Burn.Flicker.Die.’ of BFD zoals het op de setlist stond geschreven.

Daarna liep de band van het podium af niet veel later kwam BJ Barham alleen terug en begon te vertellen over dat zijn moeder was overleden aan dementie en een opiaath verslaving. En hij eigenlijk blij was dat ze nu niet meer hoefde te lijden. Ze stierf in 2019 op nieuwjaarsdag. Hij vertelde ook nog dat zijn moeder tijdens zijn verjaardagen altijd belde op de exacte tijd van zijn geboorte. Waarna hij begon met ‘The First Year’ helemaal in deze akoestische vorm was de emotie goed te voelen. Maar om ons niet met een zwaar gemoed naar huis te laten gaan kwam de band weer terug voor ‘Six Years Come September’ waarin Barham zingt over zijn eigen verslaving en dat hij nu inmiddels 8 jaar sober is. Afsluiter van de avond was ‘Ain’t Going To The Bar Tonight’ waarna Barham het publiek bedankte voor alles en de liefde voor independent music.

Tijdens het gehele concert sprong en stoof Barham over het podium ook het zingen werd met veel passie gedaan, prachtig om te zien. Dit was mijn eerste American Aquarium (vernoemd naar een tekstregel uit ‘I Am Trying To Break Your Heart’, van de band Wilco) en zeker niet mijn laatste!

Setlist Kirby Brown:
Sweet Shame/Dance Floor/Little Red Hen/Joni/Justine (with Judy Blank)/How To Write A Song/Lenny’s Song/Only One/Ashes And Leaves/Spiders/Give Me A Week

Band:
Kirby Brown – guitar

Setlist American Aquarium:
Chicamacomico/All I Needed/The Long Haul/Casualties/St. Mary’s/Jacksonville/Harmless Sparks/The World Is on Fire/Starts With You/Just Close Enough/Losing Side of Twenty-Five/Wolves/Lonely Ain’t Easy/The Luckier You Get/Wichita Falls/Burn.Flicker.Die.//The First Year (solo acoustic)/Six Years Come September/Ain’t Going to the Bar Tonight

Band:
BJ Barham – acoustic guitar, vocals
Shane Boeker – electric guitar, background vocals
Rhett Huffman – organ, piano
Neil Jones – pedal steel guitar
Ryan Van Fleet – drums, percussion
Alden Hedges – bass guitar, background vocals

Gezien:
American Aquarium
Roadtrip To Raleigh 2023
Voorprogramma: Kirby Brown
14-02-2023, Cloud Nine, TivoliVredenburg, Utrecht, NL
Linkjes:
Website: americanaquarium.com
kirbybrownmusic.com
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen: Platomania